Obiective turistice – Salina Turda

Salina Turda isi trage originile dintr-un strat de sare gros de aproape 400 de metri care s-a format pe tot teritoriul Transilvaniei, in urma cu peste 13.5 milioane de ani. Zacamintele de sare de pe teritoriul Transilvaniei au fost exploatate inca de pe vremea dacilor precum si in perioada moderna in localitati care contin cuvantul ‘ocna’ in titlu cum ar fi: Ocna Dejului, Ocna Sibiului, Ocna Muresului dar si Cojocna sau Praid.

Salina Turda

Peste acest strat de sare, milioanele de ani au depus apoi sedimente care prin presiunea pe care au exercitat-o asupra rocilor de sare au dus la aparitia asa-numitelor ‘ciuperci’. Acestea reprezinta denivelari in stratul de sare, care pe alocuri pot ajunge la suprafata pamantului si care pot masura pana la 1000 de metri. In cazul de la Turda, o astfel de ridicatura masoara aproape 1200 de metri.

Sarea din zona a fost exploatata pentru aproximativ 2000 de ani, cu diferite ocne si cariere deschizandu-se in diferite perioade si locuri.

Exploatarea propriu-zisa de sare din Salina Turda a fost sistata in 1932 din cauza dotarilor tehnice scazue, a randamentului scazut precum si al concurentei cu salinele din zona Ardealului.

Salina a fost redeschisa din nou, dar de aceasta data ea a fost deschisa publicului in scop turistic si medical, acum putand fi vizitata tot timpul anului, turistii putand vizita minele Iosif, Tereza si Rudolf.

Pe langa incintele salinei propriu-zise, mai exita cateva lucruri care merita vazute daca tot sunteti aici, cum ar fi vechile utilaje de exploatare, si din moment ce exploatarea a incetat in anii ’30, utilajele sunt de interes istoric, fiind unice in Europa si foarte bine pastrate chiar: fieraria, moara de sara si crivacul.

Tot aici puteti vedea si Altarul – cioplit in peretele de sare si Scara Bogatilor lucrata in lemn si filigranat. In anul 2010 dupa o investitie de 6 milioane de euro, Salina este modernizata cu Sali de tratament, un amfiteatru, Sali de sport si o roata imensa, panoramica de unde se pot observa stalactitele de sare.

Principala atractie este lacul cu solutie salina suprasaturata, excelent pentru tratament.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.