Piata auto scade dar importatorii cresc

In ciuda faptului ca piata auto este in scadere atat in Romania cat si pe intregul continentul, se pare ca importatorii din Romania o duc totusi bine.

Doi importatori din top cinci si-au marit profitul net inregistrat anul trecut iar trei din cei cinci si-au majorat cifra de afaceri in 2012. Trebuie sa notam ca in 2012 piata auto romaneasca a continuat sa scada cu 24% fata de 2011.

Porsche Romania este importatorul care si-a consolidat in 2012 pozitia nu doar de cel mai mare importator auto de pe piata locala, dar si la profitabilitate. Acesta a punctat cel mai mare profit din cei cinci importatori principali, precum si cel mai mare profit raportat la numarul de masini vandute – aproape 1.300 de euro pe automobil, daca se imparte cifra de afaceri la numarul de masini vandute. Aceasta valoare nu reprezinta profitul pentru fiecare automobil nou vandut deoarece importatorul comercializeaza si piese de schimb. Important de notat este ca atunci cand comparam cu anul de referinta 2008, profitul raportat la volumul de masini a scazut doar cu aproximativ 5%.

Pe al doilea loc in topul profitabilitatii raportate la numarul de autovehicule vandute gasim Mercedes-Benz Romania. Acestia au peste 1.000 de euro pe masina, si un profit net in scadere fata de 2011, dar in 2008 acestia au avut o pierdere de 9.3 milioane euro, deci tehnic vorbind sunt totusi pe plus.

Renault Commercial Roumanie – RCR – a demonstrat o crestere puternica a profitabilitatii fata de anul precedent. Aceasta companie a fost infiintata in vara lui 2011 pentru a prelua importurile marcilor Renault si Nissan de la Renault Nissan Romania si comertul marcii Dacia de la Automobile Dacia.

In 2012, RCR a realizat o cifra de afaceri de 313 milioane euro si un profit net de 7,5 milioane euro, cifre aproape duble fata de cele din 2011.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.