Riscul de a nu monta cauciucuri de iarna inainte de 1 noiembrie

Ultimele zile au adus schimbari foarte bruste de temperatura, culminand cu ninsorile din judetul Brasov. Vremea rece, cu mult sub mediile anuale pentru aceasta perioada, a adus multe neplaceri dar a si generat si anul acesta neclaritati pentru soferi in legatura cu obligativitatea echiparii cu cauciucuri de iarna.

Marti, de la ora 12.00, Politia Rutiera Brasov a restricitonal deja accesul pe DN1 dinspre Darste catre Bucuresti, pentru toate autovehiculele care nu sunt echipate cu anvelope de iarna, acestea fiind obligate sa se intoarca din drum, in conditiile in care ninge destul de abundent.

Conform Codului Rutier curent, nu exista un interval obligatoriu de echipare a masinilor cu anvelope de iarna, dar stipuleaza ca in cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie sa fie echipate cu cauciucuri de iarna.

Brigada Rutiera a capitalei spune ca purtarea anvelopelor de iarna este obligatorie din momentul in care incepe sa ninga, indiferent de perioada, cat timp carosabilul este acoperit de zapada.

Conform Ordonantei de Guvern 5/2011, obligativitatea dotarii autovehiculelor cu cauciucuri de iarna nu depinde de un anumit interval de timp, ci depinde de condiile meteorologice. Astfel, soferii sunt obligati sa aiba cauciucuri de iarna montate doar daca circula pe drumuri acoperite de zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada calendaristica.

Andrei Codau, inspector la Brigada Rutiera, a mentionat ca daca, spre exemplu, pe 31 decembrie este soare si carosabilul nu este acoperit de zapada, Politia rutiera nu are cum sa amendeze un sofer fara cauciucuri de iarna pe masina.

In cazul in care acestia sunt prinsi in trafic fara anvelope de iarna – si ar trebui sa le aiba montate – atunci soferii risca pana la 1.600 de lei amenda, 20 de puncte de amenda, fiecare costand 80 de lei.

Totusi companiile de asigurari sustin ca, in caz de accident, vor plati despagubiri pentru masinile asigurate si daca acestea nu au inca anvelope de iarna.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.