Romania pe locul 1 in lume la scumpirile de benzina

Se pare ca in Romania s-a inregistrat cea mai mare crestere a pretului pe litrul de benzina – peste 16% – doar Danemarca apropiindu-se de aceasta ‘reusita’ conform unui nou clasament realizat de Bloomberg legat de ‘durerea la pompe.

Bloomberg a analizat pretul benzinei din 61 de state de pe glob, din Norvegia pana in Venezuela si se pare ca Romania ocupa locul 24 in lume la capitolul pretul benzinei.

Un litru de benzina la noi costa de doua ori mai mult decat in Statele Unite, de patru ori mai mult decat in Emiratele Arabe Unite – de inteles in acest caz – si de 195 de ori mai mult decat in Venezuela – ce-i drept aici accesul la carburant ieftin este un drept obtinut prin nastere, benzina fiind practic gratuita.

Totusi ne putem mandri cu adingerea locului 1 la capitolul ritmul de crestere al costului benzinei. Acesta fiind de 16,21% anul acesta, singura tara care se aproprie fiind Danemarca cu 15.69%.

Aceasta noua editie a clasamentului a analizat pretul pe litrul de benzina din perioada 31 martie-29 aprilie. In editia pe 2013 Romania figura pe locul 33 in lume dar anul acesta am reusit sa urcam pe locul 24. totusi Bloomberg nu au mentionat in ziua in care a colectat preturilesi nici daca cifrele utilizate reprezinta o medie pentru intreaga perioada.

Factorul principal care a cauzat aceasta evolutie este cu siguranta introducerea de la 1 aprilie a taxei de 7 eurocenti pe litrul de benzina – actiune care a dus automoat la o scumpire peste noapte de 41 de bani pe litru.

Aceasta scumpire brusca a produs rezultate aproape imediate in consumul de produse petroliere – consumul a avut un avans record de 17,4% in luna martie dar imediat dupa aprilie acest avans a scazut cu peste 6%.

Romania consuma in jur de 6 milioane de tone de carburanti, din care 75% sunt vanzarile de motorina, ceea ce inseamna ca piata autohtona are o valaore de aproximativ 9,5 miliarde de euro.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.