Romanii prefera diesel sau benzina?

Primele trei luni ale lui 2013 au vazut aproape 60% din totalul vanzarilor de autovehicule din Romania fiind reprezentate de motorizari diesel, restul fiind pe benzina.

De departe cel mai mare procent de autoturisme diesel vandute apartine producatorului german BMW, cu peste 97% din vanzarile acestuia reprezentand masini diesel, urmat de Mercedes-Benz cu 90% si Audi cu 78%.

Conform declaratiilor oficialilor din partea BMW, cel mai comandat model BMW in Romania este unul din modelele gamei X, cu motorizare diesel si tractiune integrala. Aproape 60% din modele BMW vandute in tara noastra fac parte din gama X, un procent care s-a mentinut destul de constant in ultimii ani. Mai in general, trei si patru modele sunt echipate cu tractiune integrala si peste 9 din 10 – 97% – sunt motorizate diesel.

Interesant totusi la capitolul masini MINI, benzina este mai popular deoarece alegerea ramane una emotionala, cautandu-se performanta. 15% din clientii de MINI-uri opteaza pentru versiuni de top cu motorul Cooper S de 184 CP, un numar aproape egal cu toate variantele diesel la un loc.

Si cand e vorba de modele Porsche, tot motorizarile diesel sunt cautate, mai ales SUV-ul Cayenne, acesta fiind foarte popular cu motorizarea diesel de 3,0 litri precum si noul model cu 4,1 litri de la Cayenne S Diesel. In ceea ce priveste modelele sport, lucrurile sunt foarte echilibrate intre motorizarile puternice si cele de baza.

In ceea ce priveste motorizarile pe benzina, Suzuki castiga usor topul cu 99% din vanzarile lor fiind masini cu motoare pe benzina, urmat de Toyota cu 60% si Hyundai cu 58%.

Intorcandu-ne privirea inspre constructorul autohton, 58% din vanzarile Dacia sunt pe motorina, motorizarile acestea variind in functie de model si utilizare. Spre exemplu, SUVul Duster, vede cele mai multe solicitari pentru motorizarea diesel de 1,5 litri dCi 110 CP, aceasta optiune reprezentand 80% din vanzari.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.