Atractii turistice – Biserica de sub lac de la Belis, Cluj

Biserica de sub lac de la Belis – din Cluj – chiar exista, dar nu poate fi vazuta doar pe durata verilor toride si secetoase.

Biserica de sub lac de la Belis

Nu exista documente care sa ateste infiintarea acesteia, se consider ca localitatea a fost intemeiata de ciobanii carora le-a placut zona pentru cresterea ovinelor suficient de mult incat si-au constit locuinte permanente aici. Prima mentiune oficiala a Belisului a fost in 1737.

In zilele verilor secetoase, ruinele unei bisericute vechi ies de sub suprafata lacului. Biserica este in mod normal acoperita cu peste trezeci de metri de apa rece ca gheata.

Inainte ca biserica sa fie scufundata in apa, aceasta era vizibila de oriunde in jur, aceasta fiind construita pe o magura. Aceasta devenise un punct de reper local, fiind vizibila indiferent de anotimp, motii construindu-si casele in jurul acesteia.

Motivul pentru care biserica se gaseste acum sub ape nu tine de vreun cataclism natural sau catastrofa care nu putea fi evitata, motivul este perioada comunista timp in care s-a construit un baraj in apropiere si astfel locuitorii au trebuit stramutati.

Inainte de cresterea apelor biserica a fost evacuata, icoanele, candelabrele si obiectele de pret fiind mutate, la fel cum si clopotnita si acoperisul au fost luate de catre locuitori.

Daca doriti sa planuiti un drum pentru a sper sa vedeti biserica de sub lac, in vreo vara foarte torida, cel mai rapid este de urmat drumul european Oradea-Cluj-Brasov E60, odata ajunsi in Huedin mergeti apoi pe DJ101 catre Satul Belis.

Zona are si alte puncte de atractie, zona de munte fiind o destiantie foarte buna pentru vacante de relaxare iar obiectivele turistice fiind: biserica fortificata de la Valeni, Bradul lui Horea de la Padurea Scorusel, Cetatile Radesei precum si Izbucul si Cheile Galbenei, acestea fiind doar cateva.

Nu uitati sa va ganditi si la serviciile noastre de inchirieri masini in Romania in caz ca vreti sa vizitati regiunea.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.