Cetatea Rupea se gaseste pe DN 13, la 55km de Sighisoara sau la 64 de kilometri dupa Brasov, este usor de observat si abaterea de la drum este usoara deoarece drumul pana la cetate este acum pavat si exista chiar si o parcare la baza acesteia.
Cetatea Rupea a fost ridicata pe ruinele unor cetati mult mai vechi, aceasta locatie fiind folosita in scopuri de aparare inca din vremea dacilor. Cand ajungeti acolo veti observa de ce dealul Cohalmului a fost ales pentru constructie avand o pozitie inalta care ofera o priveliste asupra podisului inconjurator astfel facand locul o locatie strategica de invidiat.
Cetate a fost ridicata – dupa cum am mention mai devreme – pe locul fostului asezamant dacic Rumidava, intre secolele XIV-XVII, cu scopul de a apara satele din jur de asediile venite dinspre sud. Cetatea este atestata documetnar pentru prima oare in secolul al XIV-lea cu prilejul refugierii sasilor rasculati impotriva lui Carol Robert de Anjou.
Constructia cetatii se desfasoara in forma spiralata, sub form a atrei cetati concentrice. Acestea au fost construite in perioade diferite, motiv pentru care constructia are trei turnuri de aparare si doua curti interioare.
Cetatea a fost parasita prin 1640 din cauza unui incendiu iar in urma unei furtuni in 1790 acoperisul a fost distrus si cetatea a fost abandonata, pana relativ recent cand aceasta a fost renovata in mare parte, un acoperis nou a fost construit, dupa stilul celui original, precum si multe din incaperile acesteia fiind reamenajate. Pe alocuri in jurul zidurilor precum si in afara incaperilor, exista placute care explica scopul incaperilor sau al constructiilor pe langa harti care arata pozitia acestora in cadrul cladirii mai mari.
Cetatea Rupea poate fi vizitata fie ca o excursie de o zi fie in drum spre Sighisoara, de exemplu, si este cel mai usor vizitata cu o masina, asa ca nu uitati serviciile noastre de inchirieri masini Romania.