Obiective turistice – Pestera Ursilor

Pestera Ursilor a fost descoperita in urma dinamitarilor care au avut loc intr-una din carierele de marmura din apropiere. Astfel dintr-o actiune de distrugere s-a obtinut una dintre cele mai importante obiective turistice din Muntii Apuseni.

Pestera a fost locasul de adapost al ursilor cand acestia simteau ca le vine sfarsitul, multe mamifere se retrag intr-un loc cand acestea simt ca li se aproprie sfarsitul. Acest gen de ‘cimitire’ ale animalelor s-au mai gasit in Romania in alte pesteri precum Pestera Bisericuta si Pestera cu Oase.

Intrarea la pestera s-a colmatat pe durata timpului dar a fost redeschisa in 1975 in urma dinamitarilor din apropiere. Pestera a fost deschisa publicului cinci ani mai tarziu la data de 14 iulie 1980.

In interiorul pesterii se gasesc o multitudine de sculpturi libere ale naturii tocmai bune pentru ca vizitatorii sa-si dea frau imaginatiei.

Stalactitele si stalagmitele formeaza un numar mare de formatiuni care au luat nastere in timp dar pe langa acestea in pestere se gasesc si fosile precum urme ale ursului de caverna – un animal care a dispaurt de peste 15.000 de ani – de unde si numele pesterei – dar se gasesc si oase de capra neagra, ibex, leu si hiena de pestera.

Pestera are peste 1500 de metri in lungime, fiind alcatuita din doua galerii suprapuse, cea principala masurant 847 de metri si este deschisa turistilor prin trei galerii mai mici si alte trei sali. Galeria Oaselor are mai putine formatiuni calcaroase dar mult mai multe oase, pe aici se face intrarea in pestera, pe langa acestea mai sunt Galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor.

Pestera Ursilor nu este accesibila decat cu masina sau cu mijloacele de transport in comun, si ca atare serviciile noastre de inchirieri masini in Romania ar fi o idee buna in acest caz.

Share
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.