Cateva lucruri amuzante si interesante din istoria masinilor – Partea I

Ne folosim de ele in fiecare zi si in multe sensuri, acestea ne-au revolutionat viata si continua sa o imbunatateasca, asa ca astazi cautam sa aflam cateva lucruri amuzante si interesante din istoria masinilor:

  1. Prima masina produsa in masa este Modelul T introdus de Henry Ford pe piata intre anii 1903 si 1904.
  2. Prima masina produsa vreodata – sau mai bine zis inventia primului autoturism – ii este atribuita lui Karl Benz, intre anii 1885 si 1886.
  3. Cea mai furata masina din Statele Unite din toate timpurile este… Honda Accord. Hmm, nu cred ca ar fi fost prima masina la care sa ne gandim ca ar atrege atat atentie… dar poate tocmai acesta este motivul pentru care aceasta masina a fost aleasta de atatia hoti.
  4. Cate masini se produc anual in lume? Raspunsul este destul de uluitor: cam 165.000 de noi unitati apar pe piata spre vanzare an de an.
  5. Dar cate masini circula pe strazile si soselele si autostrazile din lume? Se estimeaza ca exista aproximativ un miliard de masini inmatriculate – deci exista cam o masina la 7 persoane pe lume.
  6. Cand masinile au aparat pe piata pentru prima data, americanii le considerau alternative “nepoluante” la mijlocul de transport predilect pe atunci – adica trasura cu cai. Balega de cal era considerata poluanta pe atunci…
  7. Ei bine, o suta si ceva de ani mai tarziu, masinile au devenit principala de sursa de poluare, din pacate – orice lucru bun, pana la urma, trebuie sa aiba si dezavantajele sale inerente. Asadar, Norvegia a impus legi stricte cand vine vorba de promovarea masinilor “eco”. Practic, norvegienii, cu codul lor moral destul de strict in acest sens, descurajeaza ideea de a promova orice masina ca fiind “verde” si inofensiva. Pentru ei, exista doar “rele mai mici”.
  8. Cateva zeci de mii de masini sunt inchiriate in fiecare an de serviciile de rent a car din toata lumea. Practic, se poate presupune (in mod corect) ca se gaseste o masina oriunde pe lume daca iti doresti cu adevarat sa conduci.

 

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.