De prin lume adunate despre Mos Nicolae

Iata ca ne apropiem cu pasi repezi si de noaptea in care vom fi vizitati de Mos Nicolae. Cine nu a fost foarte cuminte, ar cam trebui sa inceapa sa-si faca griji pentru nuielusa pe care o va primi 🙂

La noi in tara, legenda lui Mos Nicolae il infatiseaza pe acesta ca fiind un om bun, care sare in ajutorul fiecarui om nefericit.

Cea mai cunoscuta poveste care il are ca protagonist pe Mos Nicolae este cea a celeor 3 fete sarace, care nu se puteau casatorii pentru ca nu aveau zestre. Mos Nicolae a aruncat pe geamul fetelor, 3 saculeti cu galbeni, pentru a le ajuta pe acestea. Banutii au cazut prin sosetele puse la uscat sau prin incaltarile fetelor aflate langa geam. De aici traditia de a ne pune incaltarile frumos curatate, la geam, pentru a fi umplute de Mos Nicolae.

Probabil, multi dintre voi nu stiu, dar traditii si legende despre Mos Nicolae nu exista doar in tara noastra ci in intreaga Europa.
Spre exemplu, in Germania, Mos Nicolae sau Sankt Niklaus are aspectul unui episcop, poarta o barba lunga si vine calare pe un cal sau un magar alb. Copiii, pregatesc pentru acesta, morcovi, iar pentru Mos Nicolae, scrisori cu dorintele lor.

In Danemarca, legenda Mosului Nicolae este alta. Aici, acesta vine calare pe renii sai, care sunt imbiati, de copiii ascultatori si cuminti, cu lapte sau budinca de orez.

Olanda, duce traditia mosului Nicolae la un alt nivel. Acesta ajunge in tara, pe un vas cu aburi. Este intampinat in cadrul unei festivitati deosebite, de primarul orasului in care ancoreaza, intotdeauna altul. Sinterklaas, caci asa I se spune aici, vine mai devreme, doar pentru a analiza comportamentul copiilor din oras.

Acestia nu primesc nuieluse, daca nu sunt cuminti, ci carbuni sau saculeti de sare.

Iata ca in orice tara am fi, Mos Nicolae sau Sankt Niklaus sau Sinterklaas, este peste tot, imaginea darniciei si bunatatii,chiar daca aduce si nuieluse celor mai putin cuminti 🙂

Acum in prag de sarbatori, toti ar trebui sa luam exemplul Mosului Nicolae si sa lasam generozitatea, linistea si bunatatea sa ne inunde sufletele 🙂

Share
This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.