Muzeul de Istorie din Galati

Muzeul de Istoria din Galati exista de peste un secol, bazele acestuia fiind puse in 1890 de catre Vasile Alexandru Urechia – un politician al perioadei care a infiintat prima biblioteca in Galati, precum si un muzeu. Initial acestea au fost gazduite in salile liceului “Vasile Alecsandi” si o mare parte din exponatele de atunci se regasesc si azi la Muzeul de Istorie din Galati.

Dupa 23 de ani, s-au pus bazele unui alt complex muzeal cu un profil mixt care se afla intr-una din salile Scolii de Baieti nr.6 din Galati. Aceasta incarnatie a muzeului cuprindea foarte multe elemente din zona stiintelor naturii dar mai putin cu impact istoric totusi in 1937 este inffintata Asociatia “Casa Cuza Voda”, care strange fonduri pentru a a chizitiona casa parinteasca a lui Alexandru ioan Cuza care astazi face parte din Muzeul de Istorie Galati.

In 1956 muzeul a devenit suficient de mare incat sa poata fi impartit in trei ramuri: Muzeul de Istoria, Mzueul de Stiinte Naturale si Muzeul de Arta, dar toate sunt subordonate Muzeului de Istorie Galati.

Muzeul de Istoria din Galati contien astazi 6 sectii:

  • Sediul Muzeului de Istorie Galati de pe strada Domneasca nr.25. Orarul de vizitare difera in fuctie de sezon si expozitiile cu caracter permanent sau temporar.
  • Casa “Cuza Voda” din Strada Cuza Voda nr. 80. Dupa cum am mentionat mai devreme, muzeul este amenajat in casa parinteasca a lui Cuza Voda. In 2003 s-a reamenajat o cladire anexa unde poate fi vizitata o expozitie de colectii filatelice, numismatice, medalistice cu documente si piece contemporane;
  • Casa Memoriala “Costache Hegri” – aceasta portiune este in comuna Costache Negri. Aici este locul unde Costache Negri, Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri si Alexandu Ioan Cuza s-au intalnit pentru a dezbate programuld e idei din durata revolutiei pasoptiste;
  • Casa Colectiilor din Cladirea Fostei Farmacii Tinc de pe strada Eroilor nr.64;
  • Casa “Hortensia papadat Bengescu” din Comuna Ivesti;
  • Casa Rurala “Ion Avram Dunareanu” din Comuna Suhurlui.
Share
Acest articol a fost publicat in Blog.