
Discutam despre foarte multe destinatii si obiective turistice pe aces blog dar pana acum nu am vorbit despre unul dintre cele mai importante obiective turistice istorice: cetatea Sarmizegetusa.
Cetatea Samizegetusa
Sarmizegetusa este situata in partea de vest a Tarii hategului la o distanta de aproximativ 8 kilometri de ‘Portile de Fier ale Transilvaniei’, pe unde se face trecerea in Banat.
Dupa curerirea romana, fosta capitala a Daciei a fost transformata in capitala provinciei Dacia Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica sarmizegetusa. In aceasta perioada zidurile orasului ao o lungime de 500 x 600 m si inchideau in interior o suprafata masiva de aproape 33 hectare. In afara zidurilor, pe o suprafata de 60-80 hectare, romanii au construit o multitudine de monumente publice, case particulare, morminte si multe altele.
In ceea ce priveste denumirea de Sarmizegetusa inca nu se stie sigur de unde aceasta provine. Una dintre teorii spune ca numele este compus din doua elemente de baza: zermi – stanca, inaltime si zeget – palisada, cetate – din intoeuropeanul ‘gegh-‘ – creanga, stalp (pentru palisada), terminandu-se cu un determinativ pentru a conferi intelesul final de “Cetatea de pe stanga”, “Cetatea inalta”, “Cetate de palisade pe inaltime”.
Cercetarile si descoperirile continua in situl cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, in ultima vreme fiind descoperita locuinta unui demnitar roman din secolul al II-lea, gasita sub Templul lui Iupiter si al Triadei din capitoliu. Peretii cladirii sunt acoperiti de o fresca viu colroata care prezinta elemente vegetale iar in secolul al III-lea peste ea a fost constrit templul zeilor palmyreni.
Aproape 95% din vechiul oras roman inca asteapta sa fie scos la lumina.
Cu siguranta nu v-ar strica o masina pentru a ajunge la Sarmizegetusa, asa ca nu ezitati sa folositi serviciile noastre de inchirieri masini in Romania.
Pana una-alta puteti incerca un tur virtual al cetatii Sarmizegetusa.