Obiective turistice – Cetatea Poenari

Situata in varful Muntelui Cetatuia si la mica distanta de barajul Vidraru, se gaseste Cetatea Poenari, constructie care face parte dintr-un lant de fortificatii menite sa apere granita de nord a Tarii Romanesti in timpuri de mult apuse.

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari este cunoscuta si sub numele de Castelul Poenari, si a fost ridicata in secolul al XIV-lea de catre Negru Voda.

Cetatea are o forma alungita si 5 turnuri cu ziduri de 2-3 metri grosime, constructia a fost aleasa de catre Vlad Tepes ca refugiu unde sa se retraga din fata otomanilor, cetatea devenindu-i astfel a doua resedinta. Tot din ordinal lui Vlad Tepes cetatea a fost refacuta si in timp aceasta a fost extinsa cu o curte lunga de 60 de m si lata de 15 m.

Una dintre legendele legate de Cetatea Poenari vorbeste despre  sotia domnitorului Tepes, care simtind ca turcii sunt pe aproape, s-a urcat pe zidurile care dau spre raul Arges si a strigat catre soldatii care pazeau cetatea ca prefera sa moara decat sa fie prizoniera otomanilor. Astfel ea s-a aruncat in prapastie, trupul sfaramandu-se de stancile ude, si inrosind locul ca rezultat – acesta este inca rosu si astazi.

Regiunea in care cetatea este asezata pare a fi desprinsa din basm, oferind o priveliste minunata celor care urca cele 1480 de scari, de unde se poate admira Curtea de Arges, Cheile Argesului, Muntii Fagaras si Barajul Vidraru.

Se ajunge usor daca se urmareste drumul pana in Judetul Arges si apoi se merge pe Cheile Argesului. Destinatia este accesibila si cu trenul pana la Curtea de Arges, dar o calatorie cu masina intre Pitesti si Vidraru ar fi o idee mai buna deoarece ar bifa si cateva obiective interesante.

Distannta dintre Bucuresti si Castelul Poenari este de 180km si ar fi bine de stiut ca se percepe o taxa pentru fotografii si o taxa de vizitare.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.