Politele de asigurare si accidentele pe zapada

Tot am vorbit ieri despre faptul ca in Codul Rutier aflat in vigoare nu exista o prevedere legata de un interval obligatoriu de echipare a masinilor cu anvelope de iarna, stipulatia fiind ca in cazul in care carosabilul este acoperit de zapada, polei au gheata, masinile trebuie sa fie echipate cu anvelopele de iarna.

In cazul unui accident, exista doua tipuri de asigurari auto pentru despagubiri: RCA – cele obligatorii si CASCO – cele facultative.

In cazul asigurarii RCA, companiile vor despagubi integral daunele, chiar si in cazul in care evenimentul a avut loc pe un drum acoperit cu zapada, si soferul vinovat nu avea pe masina cauciucurile de iarna. In ceea ce priveste polita CASCO – din moment ce aceasta este una facultativa – unii asiguratori au introdus o conditie in contractual de asigurare conform careia:

“Se aplica o franciza procentuala de 30% din cuantumul daunelor survenite in perioada 01 noiembrie – 28/29 februarie, daca autovehiculul asigurat era condus pe drumuri publice, acoperite de zsapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna”, aceasta este un exemplu din contractele Generali Romania.

In traducere, compania de asigurari ii despagubeste pe cei cu asigurari CASCO pentru 70% din dauna, daca in perioada 01 noiembrie – 28/29 februarie asiguratul nu respecta legea legata de a utiliza anvelopele de iarna.

Amenda pentru situatia in care soferii sunt prinsi in trafic fara anvelope de iarna, in conditii care cer acest lucru, poate urca pana la 1.600 de lei, 20 de puncte de amenda, fiecare valorand cate 80 de lei.

Conditiile care vor necesita montarea cauciucurilor de iarna cer ca drumurile sa fie acoperita de zapada, gheata sau polei, dar mai important se mentioneaza ca aceasta conditie este valabila indiferent de perioada calendaristica, totusi politele CASCO functioneaza pe baza intervalului mentionat mai sus, deci si asta este un factor care trebuie luat in considerare.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.