Prima autostrada din bani europeni in ultimul an va costa 8 milioane euro/kilometru

Ca tot am vorbit data trecuta despre facturile platite in ultima vreme de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – CNADNR – astazi vom vorbi despre faptul ca aceasta a scos la licitatie constructia autostrazii Sebes-Turda – care are o lungime de 70 de kilometri si un cost estimat de aproape 2,5 miliarde de lei sau 554 milioane de euro.

Asta inseamna ca autostrada va costa aproape 8 milioane de euro pe kilometru, proiectul fiind impartit in patru loturi urmand sa fie finantata in proportie de 85% de fonduri europene, restul banilor venind de la bugetul de stat.

Conform anuntului de participare, contractual va fi castigat de catre constructorii care vor prezenta cea mai scazuta oferta, iar durata de constructie este de 22 de luni – 4 luni pentru proiectare si 18 luni pentru executia proiectului. Altfel spus, daca se gaseste un castigator pana la sfarsitul anului, autostrada ar trebui finalizata pana spre sfarsitul lui 2015. Totusi avem de a face cu constructia de autostrade in Romania, si dupa cum am mentionat in articolul trecut, nici o prognoza de acest gen nu este nici pe departe sigura.

Totusi trebuie sa luam in considerare faptul ca tronsonul Sebes-Turda ar fi prima autostrada finantata din bani europeni care este scoasa la licitatie in ultimul an. Acest lucru s-a intamplat deoarece pentru aproape un an fondurile de la Bruxelles au fost blocate si fondurile de la bugetul de stat au fost reduse puternic, este un lucru bun ca fondurile de la Uniunea Europeana au devenit din nou accesibile.

Licitatii pentru autostrazi din fonduri europene au mai fost facute – pentru trei loturi din autostrada Timisoara-Lugoj. Acestea au inceput in luna august 2012, dar lucrarile inca nu au inceput deoarece perioada de selectie a constructorilor a durat aproape 9 luni, si apoi a fost urmata de catre perioada de contestatii.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.