Rafinaria de bioetanol Bio Fuel Energy spera sa mareasca afacerile cu 10%

Bio Fuel Energy, o companie care apartine grupului InterAgro – care este controlat de Ioan Niculae – se ocupa cu productia de bioetanol, furaje pentru animale si ulei, si se asteapta ca afacerile sale sa creasca anul acesta cu 10%, sustinute de o crestere a productiei.

Conform declaratiilor domnului Octavian Stanculet – directorul general al Bio Fuel Energy – compania isi propune sa creasca productia pentru a valorifica mai bine atat dioxidul de carbon rezultat cat si uleiul de porumb pentru uz alimentar pe care il produc deja, dar care nu este inca utilizat la nivel optim.

Capacitatea de productie anuala a fabricii de la Zimnicea este de 80.000 de tone de bioetanol, dar vanzarile efective sunt foarte puternic influentate de situatia de pe pietele vest-europene inspre care 70% din productie se indreapta.

Totusi semnele sunt destul de bune pentru crestere in viitorul apropiat dupa spusele directorului, care a continuat sa mentioneze ca materia prima le este asigurata, singura problema este existenta pietei de desfacere, daca aceasta exista vor putea merge pana la 75% din capacitatea fabricii, acesta dorind sa mentioenze ca anul trecut nu s-au gasit cumparatori decat pentru 56% din capacitatea totala de productie.

Totusi compania si-a propus sa-si comercializeze productia de bioetanol si in amestec cu benzina, astfel urmarind sa ofere un sortiment de benzina cu un continut de bioetanol de cel putin 10%. Un astfel de amestec are avantajele unui grad redus de poluare dar si al unui pret mai mic, din moment ce bioetanolul este mai ieftin decat benzina.

In prezent continutul de bioetanol din benzina vanduta la pompe in Romania este limitat la 5%, dar aceasta piata va creste obligatoriu in urmatorii ani, deoarece normele Uniunii Europene impun ca acest procent sa creasca treptat pana la 20% in 2020.

Desi rulajul companiei a crescut din 2010 – primul an complet de functionare – profitabiltiatea a avut de suferit din cauza majorarii pretului porumbului si a electricitatii, care adunate reprezinta trei sferturi din costurile totale ale firmei.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.