Destinatii turistice – Baile Olanesti

Ne place sa discutam despre tot soiul de destinatii turistice si obiective turistice aici, mai putin cunoscute publicului iar si astazi vom discuta despre Baile Olanesti care mai poarta numele de ‘Izvoarele de Aur’.

Aceasta localitate din Valcea este foarte cunoscuta turistilor care vin aici pentru apele sale bogate in minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, clorurate si asa mai departe. Prima atestare documentara a locului provenind din data de 19 iulie 1527.

Baile Olanesti – Izvoarele de Aur

Desi locul este documentat de atunci, calitatile vindecatoare ale apelor locale nu sunt mentionate pentru prima oara abia in 1700, pe atunci fiind numite tamaduitoare si aflandu-se pe mosia clucerului Toma Olanescu.

Apele de aici sunt supuse unor analize pentru prima oara in 1830 si par ca fiind foarte bogate in iod, ca urmare a acestor descoperiri numarul vizitatorilor pentru tratament creste semnificativ. Dupa alte seturi de analize apele castiga o serie de medalii de aur precum si recunoastere nationala si internationala.

Din pacate in 1895 statiunea este plasata itnr-un con de umbra pentru vreo trei decenii din cauza unor torente abundente care astupa izvoarele cu apa vindecatoare, redescoperirea lor venind abia dupa Primul Razboi Mondial.

Locuri de vizitat in Baile Olanesti

Scopul unei calatorii la Baile Olanesti este unul de tratament, dar statiunea ascunde si cateva comori in jurul ei care merita vizitate cum ar fi:

Rezervatia de tisa – gasiti rezervatia in Masivul Buila – Vanturarita si are o suprafata totala de 1.5 hectare;

Rezervatia Naturala Stogul – gasita in masivul Buila, aici pot fi gasite calcare mezozoice si peste 35 de pesteri si avene; flora si fauna locala fiind extraordinar de fascinante unele specii fiind greu de vazut in general;

Schitul Iezer – acesta se gaseste pe Muntele Cheia si este locul in care a trait Sfantul Antonie de la Iezeru Valcea;

Schitul Pahomie – situate la aproximativ 30 de kiloemtri de judetul Valcea, acesta este unul dintre cele mai isolate schituri de la noi din tara.

Taote aceste locuri pot fi vizitate mai usor cu ajurtorul unor servicii de inchiere masini.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.