Romania are cea mai mare crestere a productiei auto din Europa

In ciuda vanzarilor scazute de pe piata autohtona, productia de autovehicule din Romania a crescut cu 45% in primele sase luni ale lui 2013. Acesta este cel mai accelerat ritm de crestere de pe continent si al treilea cel mai rapid din lume.

Pentru a putea compara, in 2012, Romania era pe locul 15 pe plan mondial, productia crescand cu doar 5.3% pe parcursul acelui an.

In Romania s-au produs aproape 225.000 de autoturisme, majoritate din acestea – 181.300 – fiind construite de catre Dacia. Doar patru tari europene au inregistrat cresteri in productia de masini, acestea fiind Spania, Marea Britanie, Slovacia si Romania, in timp ce Franta si Polonia au vazut cel mai mare declin.

Acest ritm accelerat de crestere a facut ca tara noastra sa depaseasca pentru prima oara Italia in termeni de productie de autoturisme, si s-a apropiat foarte mult de Polonia.

Trebuie sa mentionam totusi ca pentru lunile de septembrie si octombrie, Ford a anuntat deja sapte si respectiv 13 zile in care va opri productia de la Craiova din cauza cererii scazute la nivel european.

Totusi n-ar trebui sa ne asteptam ca aceasta crestere accelerata sa continue si in anul urmator, in ciuda faptului ca Dacia va lansa automobile noi si atragatoare in viitorul apropiat. Trebuie privita situatia la nivel european unde Fiat va muta productia modelului Panda inapoi in Italia, astfel scazand mai mult productia din Polonia.

In acelasi timp, General Motors doreste sa creasca productia la uzina din Gliwice, dar productia modelului Astra nu se va muta integral in Polonia abia in 2015.

La nivel mondial nimic nu se poate comapra cu cresterea inregistrata de Thailanda, numita ‘Detroitul Estului’ unde productia este sustinuta de catre Toyota, Isuzi, Honda – companii japoneze – carora li se adauga si americanii de la Ford.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.