
Frumusetile Maramuresului au fost indelung cantate de poeti romani si de… experti in turism straini. Astazi ne propunem sa poposim in Baia Mare, cateva atractii turistice de acolo facand subiectul articolului nostru.
Dar intai, sa ne amintim ca orasul Baia Mare a fost un important centru medieval, mentionat mai intai in anul 1142 de catre regele Geza II, apoi atestat documentar in anul 1329 ca Rivului Dominarum. In anii 1700, orasul a devenit implicat in tulburatorul razboi al curutilor, iar in 1889, aici apare “Gutinul”, prima publicatie de limba romana.
Daca ajungeti la Baia Mare, iata cateva dintre atractiile pe care merita sa le vizitati:
Piata Libertatii, sau Piata Mare a orasului, dateaza din secolul al XIV-lea. Cea mai veche casa pastrata, Casa Elisabeta, dateaza din anii 1440, o relicva a unui castel construit de Iancu de Hunedoara si de sotia sa, Elisabeta.
Muzeul de Istorie si Arheologie Baia Mare dateaza de la inceputul secolului XX. In prezent, muzeul numara in jur de 70.000 de exponate organizate in patru mari colectii: arta, biblioteca, istorie si arheologie, stiinte naturale.
Construit pe Dealul Florilor, Muzeul Satului din Baia Mare cuprinde o serie de cuceritoare gospodarii traditionale din cele patru zone importante din Maramures: Tara Lapusului, Tara Chioarului, Tara Maramuresului si Tara Codrului. Si nu doar atat: complexul muzeal cuprinde o scoala, o bisericuta si constructii destinate cresterii animalelor.
Construit la finele secolului XVIII, Hanul Vulturul Negru era odinioara cel mai mare “hotel” din oras, gazduind oameni simpli si personalitati si intretinandu-i cu sali de joc (biliard, popice), o carciuma si sali de bal. In 1925, hanul a devenit sediul primariei, iar din 1950, aici se gaseste Cartea Funciara si Judecatoria orasului.
Daca doriti sa vizitati si imprejurimile minunate ale orasului, in zona rurala plina de farmec a Maramuresului, puteti sa apelati la Inchirieri Masini Baia Mare rezervand online.