Constanta e fascinanta!

Constanta e fascinanta!

Se apropie 1 mai, care de data aceasta coincide cu Pastele. Pentru multi, optiunea unui weekend de 1 mai la mare ramane valid, in ciuda prognozei meteo care ne cam descurajeaza. Dar fie ca doriti sa mergeti acum la mare, fie ca va planuiti o iesire altadata, e bine de stiut ca regiunea Constanta e fascinanta!

Asa ca ne gandeam sa exploram azi cateva dintre curiozitatile judetului de la mal de Marea Neagra.

1. Portul Constanta a fost mentionat inca din vremea Romei Antice. Importanta strategica a iesirii la mare a fost un factor decisiv in cucerirea Daciei de catre romani, de altfel. Dar si influentele helenistice din zona sunt puternice. Cetatea Tomis a fost intemeiata de greci in secolul al VII-lea. Aici a fost exilat si poetul roman Publius Ovidius Naso care, inspirat de viata de aici, a scris “Ponticele”.

2. Din punct de vedere turistic, orasul Constanta este al doilea ca importanta in Romania.

3. Inaugurat la 1 mai 1958, Acvariul „Profesor Ion Borcea” din Constanta este primul acvariu public infiintat in Romania. A fost ridicat chiar pe faleza vestitului Cazino din Constanta, un alt simbol al orasului. Si cum tot vorbeam de recorduri, acvariul contine o impresionanta colectie de sturioni. In total, flora acvatica si fauna care sunt prezentate aici sunt adapostite in cele 57 de bazine.

4. Marea Neagra este “acasa” pentru o sumedenie de animalute de mare. Calutul de Mare, spre exemplu, are un colorit brun roscat, masoara cam 12 centimetri si e un mare romantic: isi petrece intreaga viata cu un singur partener.

5. Pentru cei ce nu au mai fost pana acum in Constanta, va avertizam ca orasul este foarte mare si intortocheat, iar traficul, mai ales vara, este foarte aglomerat! Daca preferati sa nu intrati in “labirintul” de stradute, alei si bulevarde constantene, va recomandam sa rezervati un transfer de la aeroportul din Constanta.

Share
This entry was posted in Constanta and tagged . Bookmark the permalink.