Romania, o destinatie istorica – Partea a II-a

Romania, o destinatie istorica

Mai mult decat o destinatie turistica obisnuita, descoperim Romania, o destinatie istorica.

Parte a “Lumii Vechi” si fascinante, plina de mituri si legende si contraste, Romania se lauda cu o istorie bogata, cu care merita sa se mandreasca si pe care, credem noi, ar trebui sa o promoveze mai mult.

Dobrogea este regiunea litorala a Romaniei. Calatori romani si straini vin anual la tarmul Marii Negre in statiuni ca Mamaia, Costinesti, Eforie Nord si Eforie Sud, dar si Jupiter sau Neptun. De asemenea, cei mai aventurosi si aflati in cautare de inedit viziteaza Delta Dunarii, un ecosistem unic.

Dar Dobrogea este cel mai vechi pamant din Romania si mai mult, e cu adevarat relevanta si ca destinatie istorica. Aici va recomandam o vizita la Cetatea Capidava si, in apropiere, o oprire in anticul orasel Ibida. Aici se ridica odinioara o cetate romana, care si-a atins apogeul intre secolele III si IV.

Vandalizata in anull 1990 de cautatorii avizi de comori, ruinele cetatii raman totusi vizitabile.

In Dobrogea putem de asemenea sa vedem cu proprii ochi locul unde civilizatia daco-romana a inceput.

Adamclisi a fost ridicata pe locul unei foste asezari gete de Imparatul Traian. A fost probabil cea mai mare dintre asezarile civile din Dobrogea. Distrusa de vizigoti dupa Retragerea Aureliana, Adamclisi a fost reconstruita de Constantin cel Mare (prin secolul IV) si locuita pentru scurt timp, pana la invazia avarilor din 587, care a dus la parasirea cetatii. Astazi ruinele vechii asezari sunt inca vizibile: Bazilica Forensis, spre exemplu, este un sit minunat pentru iubitorii de arheologie.

Cetatile Enisala si Histria sunt din nou puncte de interes istoric in Dobrogea, dar ele merita atentie speciala, credem noi. Asa ca vom lasa povestea lor pe alta data si pentru moment va vom reaminti ca Romania e frumoasa si cele mai frumoase obiective turistice sunt la o aruncatura de bat. In Dobrogea, puteti apela la Constanta car rental daca va temeti de transportul public si veti avea o experienta cu atat mai placuta si mai libera.

Share
This entry was posted in Blog, Constanta and tagged , . Bookmark the permalink.