O zi la Stana de Vale

O zi la Stana de Vale

Comuna Buduleasa din Judetul Bihor nu va spune, poate, prea mult. In orice caz, ati auzit de aceasta destinatie mai putin decat de Stana de Vale. Dar stiati ca de fapt aceasta se afla de fapt in componenta sus-numitei comune? Astazi va propunem sa petreceti o zi la Stana de Vale, sus in munte, la mai bine de 1100 de metri altitudine, unde aerul este rarefiat, curat si precipitatiile sunt la ele acasa.

Stana de Vale nu este doar un colt de paradis terestru. Este si o statiune balneo-climaterica, marcata de ape cu proprietati curative, presiune atmosferica scazuta si aer intens ionizat. Mai mult decat atat, este un punct de interes etnografic prin folclorul original si arta populara ce dainuie de secole.

Daca alegeti sa petreceti o zi de neuitat la Stana de Vale, nu va asteptati la hoteluri elitiste si la magazine de brand, dar nici la stress-ul, poluarea si oboseala orasului. La Stana de Vale, ziua ti-o petreci afara, in aer liber, explorand imprejurimile.

Puteti urma un traseu daca va plac drumetiile, dar sunt cateva locuri pe care nu ar trebui sa le ratati.

Primul ar fi Izvorul Minunilor, un simbol al statiunii. Nu stiu daca il veti gasi atat de spectaculos ca in reclame, dar cu siguranta e un loc unde puteti respira putin aer curat.

Cascadele sunt de asemenea frumoase aici: Valul Miresei si Cascada Saritoarea Iedutului sunt opriri “obligatorii”.

Pestera Ursilor – numita asa datorita fosilelor de ursi de caverna disparuti cu mai bine de 15.000 de ani in urma gasite in caverne – prezinta fascinante stalactite si stalacmite. Galeriile masoara peste 1500 de metri, dar nu va temeti ca va veti rataci: pestera a fost amenajata si exista ghizi.

Care e cel mai usor mod de a ajunge la Stana de Vale? Pe DN 76 Oradea-Deva. Nu aveti masina? Se ocupa Oradea car rental de aceasta mica problema.

Share
This entry was posted in Oradea and tagged . Bookmark the permalink.