Brasov – Piata Sfatului

Piata Sfatului din Brasov este pentru multi turisti locul de unde isi incep incursiunile in oras; pentru localnici este inima orasului – doar e o piata centrala pentru un motiv – un loc in care au luat loc si continua sa aiba loc mare parte din cele mai importante eveniment culturale si artistice, pe langa faptul ca este o zona pietonala si loc de congregatie pentru prieteni.

Targurile in inima Brasovolui au o traditie secular, inca de prin 1364 aici s-au adunat negustori de origine sasa, negustori din Ungaria si cei de origina romana. Ceva mai tarziu, in 1520, piata este atestata documentar ca fiind targ.

Piata Sfatului de azi a stat la centrul orasului de pe vremea vechiului oras germanic si din fericire aceasta este inca strajuita de vechile ziduri ale cetatii si cladiri care demonstreaza o arhitectura de influenta germanica. Piata propriu-zisa a fost construita in 1420, si pentru o perioada de timp aici s-a gasit primaria orasului Brasov al carei sediu era in Casa Sfatului – dupa cum era normal in perioada medievala. In prezent, in Casa Sfatului se gaseste un muzeu de istorie.

In prezent Piata Sfatului este inconjurata de cafenele, restaurant, magazine si cele mai frumoase hoteluri din oras, precum si case cu arcade impunatoare si atragatoare. Toate aceste locuri au propria lor istorie care se impleteste cu istoria Pietei si creaza o atmosfera specifica locului.

Dupa cum spuneam la inceputul articolului, Piata Sfatului este un foarte bun punct de plecare pentru a vizita orasul Brasov, cele mai importante puncte turistice din Brasov sunt accesibile pornind din Piata:

–          Biserica Neagrea – aceasta isi preia numele de la un incediu care a izbucnit in timpul asediul Habsburgilor, innegrind peretii bisericii. Este una dintre cele mai importante biserici non-ortodoxe din tara;

–          Turnul Alb – construit intre 1460 si 1494, cladirea impresioneaza prin masivitatea si liniile arhitecturale, meterezele, gurile de smoala si balcoanele de piatra denota scopul original al acestuia – acela de aparare.

Mai sunt cateva destinatii de mentionat dar ne vom axa pe acestea cand discutam despre Brasov ca destinatie turistica intr-un articol viitor.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.