Care este prima primarie din tara care detine o masina electrica

Masinile electrice incep sa fie din ce in ce mai acceptate in vest, dar mai sunt niste hopuri de sarit pentru ca acestea sa devina cu adevarat populare, hopuri in principal legate de lipsa de infrastructura necesara pentru o masina electrica.

In Romania, acest tip de autovehicule nu au reusit sa vanda decat maxim doua-trei unitati anual, situatie motivata de lipsa de infrastructura pentru incarcarea acestora, precum si de preturile foarte ridicate ale acestor vehicule pe care statul roman nu le poate subventiona la nivelul Frantei de exemplu, care ofera ajutoare de 5.000 de euro pentru achizitionarea unui automobil electric.

Pentru a va face o idee legata de costurile unei masini electrice, un Mitsubishi iMiEV costa in jur de 36.000 de euro cu TVA, un pret la are se poate achizitiona chiar si un SUV premium, diferenta fiind ca modelul iMiEV are dimensiuni similar cu ale unui Matiz.

Totusi Ministerul Mediului nu sta pe maini si a introdus anul trecut – initial doar pentru persoane fizice dar din vara s-a aplicat si celor juridice – un ecobonus de 12.000 de lei, sau 2.700 de euro, pentru subventionarea achizitiei unui automobil electric. Jumatate din suma acordata de statul francez, dar cel putin este ceva. Totusi este foarte putin cand luam in considerare care este proportia ecobonusului din costul total al masinii.

Anul trecut a fost achizitionat primul automobil electric de catre o institutie publica, respectiv primaria municipiului Moinesti din judetul Bacau. Primaria a achizitionat un Renault Kangoo ZE cu motor electric cu ajutorul reducerii de 2.700 de euro din partea programului derulat de Ministerul Mediului, pretul de lista al masinii incepand de la aproape 21.500 de euro cu TVA.

Motivul pentru pretul mult mai scazut pentru Kangoo ZE, in comparatie cu alte masini electrice, se datoreaza faptului ca Renault nu include in pret si valoarea bateriei, aceasta fiind inchiriata in urma unui contract catre posesorul masinii.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.