Dacia cere modificare la timbrul de mediu

Timbrul de mediu, sau taxa de mediu, sau mai bine zis, taxa de prima inmatriculare, a revenit in atentia producatorului autohton de autovehicule deoarece schimbarile planuite pentru noua sa versiune vor impacta negativ productia Dacia, si ca atare va duce la efecte neplacute in cascada.

Forma actual a noului timbru de mediu va sustine foarte mult importurile de masini second-hand foarte vechi si poluante, precum si ale automobilelor diesel Euro 3 si Euro 4. In ultimele doua cazuri timbrul va scadea cu 50% fata de cel actual ceea ce nu poate duce decat la o explozie de importuri pentru aceasta gama de autovehicule. Aceasta nu este o exagerare deoarece cand taxa a fost redusa cu 25%, importurile s-au dublat.

De ce ar avea Dacia probleme cu aceste schimbari? Motivul principal ar fi ca anul trecut inmatricularile de autoturisme au scazut cu aproape 20%, in timp ce importurile de autoturisme second-hand aproape ca s-au dublat – in conditiile in care taxa de poluare a fost redusa cu doar 25%.

Cand ne uitam exclusiv la situatia Dacia, inmatricularile de autoturisme Dacia pe teritoriul tarii au scazut cu peste 30% in 2012 fata de 2011, iar directorul comercial Dacia, Thomas Dubruel sa asteapta ca vanzarile sa scada cu inca 50% catre persoane fizice daca noul timbru va intra in vigoare in forma sa curenta. Totusi si el a mentionat faptul ca scaderea pentru Dacia a fost cauzata si de faptul ca in 2012 modelele oferite erau pe sfarsitul de cariera, noua generatie aparand abia la sfarsitul anului fara sa aiba timp sa li se vada impactul inca.

Ceea ce este interesant in legatura cu timbrul de mediu – si in aceasta privinta nu se mira nimeni – este ca nici una dintre ultimele 10 variante ale taxei care a intrat in vigoare pentru prima oara in 2007 nu a fost in conformitate cu legislatia europeana in vigoare.

Ramane de vazut daca presiunea producatorului autohton de autovehicule, precum si cea venita din partea Comisiei Europene vor fi suficiente pentru a induce o schimbare in forma curenta a taxei.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.