Vicepresedintele APIA sustine timbrul de mediu

Vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme, Bret Valmar, sustine timbrul de mediu – directorul general al Porsche Romania – contraargumenteaza celor de la Dacia prin sustinerea sa a timbrului de mediu in forma sa actuala, spunand ca acesta este calculat in conformitate cu cerintele Comisiei Europene  si ca rezultatul va fi o reducere a importurilor de masini vechi si poluante.

Acesta este un punct de vedere complet opus celui exprimat de Dacia, si trebuie luat in considerare ca Porsche Romania este cel mai mare importator de pe piata autohtona.

Discutia se invarte in jurul proiectului de ordonanta prezentat de catre Guvernul Romaniei saptamana trecuta pentru inlocuirea taxei de poluare cu timbrul de mediu. Aceasta ar fi a 11-a modificare adusa acestei taxe de la intrarea sa in vigoare pe 1 ianuarie 2007

Daca aceasta taxa intra in vigoare in forma actual, atunci importurile de masini second-hand mai vechi de 15 ani for fi favorizate deoarece taxa pentru acestea se va miscora cu pana la 90%.

In aprecierea lui Brent, producatorul autohton n-ar trebui sa se teama de un aflux de masini non-Euro, Euro 1 si 2 deoarece nu mai exista decat foarte putine astfel de masini in Vest, iar cresterea timbrului pentru vehiculele Euro 3 si 4 este menita sa protejeze investitiile facute de Renault la Dacia si de catre Ford pe piata autohtona; deoarece si germanii au luat masuri pentru a-si proteja constructorii proprii. In acelasi timp timbrul de mediu ar incuraja achizitionarea masinilor Euro 5 si 6 precum si cele cu motoare mici si nepoluante, hibride sau electrice.

Toate aceste decizii raman la masura consumaturilor evident, iar in aceasta privinta Brent Valmar sugereaza ca este de datoria companiilor si autoritatilor sa convinga clientii ca achizitionarea masinilor non-Euro, Euro 1 sau 2 se va dovedi o decizie mult mai costisitoare cand se ia in considerare faptul ca sunt intr-o stare tehnica precara si ca intretinerea lor va fi mai costisitoare decat achizitia.

Ramane de vazut ce se va intampla in legatura cu timbrul de mediu.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.