Destinatii turistice – Curtea de Arges

Situat langa raul Arges, Curtea de Arges beneficiaza de panorama oferita de dealurile subcarpatice, panorama care nu face usor de intuit faptul ca acest oras este unul dintre cele mai importante locuri din Muntenia datorita istoriei sale si a obiectivelor sale turistice.

Asezarea are o istorie destul de lunga, sapaturile arheologice aratand ca zona a fost locuita inca din prima epoca a fierului de catre o populatie de origine daca. Acestia erau dacii condusi de Dromichaites, intre secolele IV-III i.e.n. Descoperirile arheologice au mai aratat ca in secolul al XIII-lea aici a existat mica resedinta a unui voievod local, precum si o mica biserica.

Seneslau era numele acelui voievod, dupa cum ne spun insemnarile de pe diploma cavalerilor ioaniti. Prima oara cand orasul Curtea de Arges este atestat documentar totusi, este in 17 octombrie 1336 intr-o diploma maghiara sub numele de “Castro-Argyas”. Numele orasului era Arges in fapt, dar a inceput sa i se spuna Curtea de Arges incepand cu secolul al XVI-lea, numele fiind utilizat pentru prima oara in scris in 1510.

Obiective turistice in Curtea de Arges

Muzeul Municipal – aflat la nord de piata din apropierea drumului principal;

Curtea Domneasca – fiind construita la putin timp dupa batalia de la Posada, in 1330, in ziua de azi n-au mai ramas din vechea Curte Domneasca decat zidurile exterioare;

Manastirea Curtea de Arges – fondata in 1517 si construita din piatra;

Biserica Episcopala – aceasta a devenit resedinta episcopala in 1739, si este locul de odihna ale primelor doua cupluri regale ale Romaniei: Regele Carol I si Regina Eilisabeta, Regele Ferdinand si sotia sa Maria.

Exista si cateva destinatii in jurul orasului care va merita atentia

Bradetu – localitatea isi trage numele de la ‘padure de brazi’ si este impanzita de paduri amestecate, extrem de de apreciate de turisti; aici este si un schit de lemn, o copie a Manastirii Cozia si dateaza din secolul al XVIII-lea.

Biserica Manastirii Sfintii Petru si Pavel si Casa Elizabetei Rizea.

Evident, pentru a vizita toate aceste locuri mai bine si mai eficient, serviciile de inchirieri masini vor fi foarte utile.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.