Destinatii turistice: Maramures

Maramures este regiunea nord-vestica a tarii si este un tinut bogat atat in frumusete naturala cat si in mesteri in arta cioplirii lemnului care imbraca aceasta regiune muntoasa. Acesta este motivul pentru care Maramuresului i se mai spune si ‘Tara Lemnului’. Reprezentative pentru regiune sunt clopotnite inalte si ascutie, acoperisuri batute cu sindrila, precum si bisericile si portile de lemn.

Maramuresul se gaseste intr-o zona izolata a Muntilor Carpati, si desi a fost considerata ca facand parte din Transilvania inca de prin secolul al XIV-lea, regiunea a avut mereu un caracter foarte distinct fata de cel din Transilvania.

Datorita pozitiei ferite dupa munti si paduri de stejar si brad, Maramuresul nu este o zona industrializata, toata dezvoltarea pe care a cunoscut-o fiind datorata artizanatului, lucrului manual si priceperii moresenilor.

Zona cea mai reprezentativa pentru regiune se numeste ‘Maramuresul istoric’ si se gaseste inte patru vai: Cosau, Iza, Mara si Viseu. In aceasta zona totul este conservat mai bine si mai pur, tinand foarte bine cont de istorie, traditie, architecture, muzica si port popular.

Maramuresul contine in jur de 100 de biserici impodobite in tot soiul de catre mesterii sculptori ai regiunii, 8 dintre ele fiind incluse in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Totusi mesterii sculptori in lemn nu isi dovedesc iscusinta doar cand e vorba de infrumusetarea bisericilor si clopotnitelor, casele fiind si ele foarte spectaculoase, multe avand acoperisuri si prispe impodobite. Portile de la intrarea in curtile oamenilor sunt impunatoare si inca o caracteristica a regiunii, acestea avand acoperisuri proprii, scopul lor fiind sa arate ca oamenii sunt proprietari de pamanturi.

Este foarte interesant de observat cum anul maramuresenilor este impartit putin altfel decat in restul regiunilor, sezoanele fiind impartite in functie de activitatile agricole, si acestea sunt marcate de sarbatorile de peste an.

Toatea astea si multe altele pot fi vazute cu ajutorul serviciilor de inchirieri masini in Maramures.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.