Destinatii turistice – Orasul Iasi

Orasul Iasi este cea mai mare asezare urbana din Moldova, si reprezinta un centru cultural si economic important al zonei de N-E al tarii.

Iasul este asezat in Campia Moldovei la cativa kilometri de Rapublica Moldova, si isi poate urmari istoria incepand cu anul 1408 cand este mentionat pentru prima oara sub numele de Iasi de catre Alexandru cel Bun. Consensul in legatura cu numele orasului este ca provine de la tribul alanic al iasilor, un popor nomad de origine indo-europeana.

Multa lume il numeste pe acesta ‘orasul celor 7 coline’ deoarece este asezat pe sapte dealuri diferite, similar cu alte orase europene de importanta mai mare cum ar fi Roma si Lisabona.

Obiective turistice in Iasi

Mare parte din cladirile de interes istoric din oras pot fi gasite in Orasul Vechi – cuprins intre strazile Elena Doamna, Stefan cel Mare, Independentei si Grigore Ghica – dar exista si in cartierele vechi ale orasului, cum ar fi Copou sau Pacurari.

palatPalatul Culturii

Aceasta cladire este simbolul principal al Iasiului, fiind construit peste vechea Curte Domneasca la inceputul secolului XX. In prezent gazduieste expozitiile Complexului Muzeal National ‘Moldova’.

Vis-à-vis de palat se gaseste Casa Dosoftei – care dateaza din 1677 – si care a fost prima tiparnita din Moldova; in apropiere este bulevardul Stefan Cel Mare, pe care se gaseste Primaria, Mitropolia, Biserica Trei Ierarhi, Teatrul National, precum si alte monumente de interest turistic.

Manastirea Golia

Dateaza din 1546, fiind ctitorita de catre domnitorul Vasile Lupu care a platit o serie de zidari italieni pentru a infrumuseta asezamantul laic. Stilul constructiei este o combinatie de baroc si bizantin, in interiorul acestuia gasindu-se inscriptionate peste tot, foarte discret, initialele chirilice BB – de la Vasile Voievod – si un cap de bour.

Gradina Botanica

Construita in 1856, aceasta a fost prima expozitie de acest tip din tara. Programul de vizitare este zilnic intre ora 9:00 si ora 18:00, dar miercurea serele sunt inchise.

Mai sunt cu siguranta multe alte obiective turistice care va vor merita atentia, dar cu ajutorul unor servicii de inchirieri masina veti putea sa le vizitati pe toate daca aveti timp suficient.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.