Obiective turistice – Vulcanii Noroiosi, judetul Buzau

Ca tot am vorbit saptamana trecuta despre Focurile Vii, astazi trebuie sa ne indreptam privirea spre un obiectiv turistic format de un motiv similar care se gaseste tot in judetul Buzau, si anume Vulcanii Noroiosi.

La baza formatiunilor noroioase stau rezerve de gaze naturale de la peste 3000 de metri adancime; gazele trebuie sa traverseze un sol argilos precum si panza freatica, si in deplasarea acestuia le impinge pe ambele la suprafata, dand nastere unui namol rece care iese la suprafata formand conuri care arata ca cele de vulcani dupa uscare.

Vulcanii Noroiosi

Acest tip de fenomen se mai poate gasi in tara noastra, ce-i drept la dimensiuni mult mai mici, in Podisul Moldovei si Podisul Transilvaniei.

Vulcanii Noroiosi despre care vorbim noi se gasesc in judetul Buzau, in zona Paclele Mari – Paclele Mici, zona care a fost declarata monument al naturii inca din 1924. Desi acest fenomen este mai des intalnit decat ‘focurile vii’ totusi nu este tocmai usor de gasit, fiind cel mai raspindit in Asia. In Europa mai poate fi gasit in Italia si Ucraina.

Totusi la Berca, in judetul Buzau, vulcanii noroiosi se intind pe o suprafata de 30 de hectare.

Paclele Mici

Desi suprafata disponibila fenomenului aici este de 10 hectare din cele 30 totale, aici se gasesc cei mai mult vulcani noroiosi, acestia fiind mici dar avand forme foarte variate.

‘Vulcanii’ de aici au diametre intre 2 si 8 metri, fiind deja formati si avand crater in forma de trunchi de con si din acestia curge constant ‘lava’, a se citi noroi. Desi la prima vedere noroiul da impresia cum ca ar fi fierbinte din cauza bulelor pe care le prezinta, acestea sunt cauzate de gazele care dau nastere fenomenului, deci noroiul este rece.

Paclele Mari

La cativa kilometri de Paclele Mici se gasesc restul de 20 de hectare, si desi aceasta zona nu contine atat de multi vulcani in schmb contine cativa foarte mari. In centrul platoului se gasesc trei vulcani uriasi, fiecare avand un diametru de aproximativ 100 de metri.

Ceva ce merita mentionat in legatura cu aceasta regiune este faptul ca aici exista doua plante extrem de rare, care sunt protejate prin lege, si datorita acestora Vulcanii Noroiosi sunt Rezervatie Naturala.

Este destul de usor de ajuns la Vulcanii Noroiosi cu o masina inchiriata.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.