Festivalul Medieval Sibiu 2013

Orasul Sibiu este in toiul ultimelor pregatiri pentru Festivalul Medieval Sibiu 2013 care va avea loc intre 23 si 25 august.

Festivalul are o tematica in fiecare an si dupa ce anii precedenti temele au fost ‘Evolutia’, ‘File de poveste’, ‘Sarbatoarea breslelor’ si ‘Unul pentru toti’, in 2013 pentru a XIII-a editie, tema festivalului este ‘Superstitii’.

Piata Mare a orasului va fi locatia principala de desfasurare a festivalului, iar locatiile secundare vor fi Turnul Sfatului – unde se vor tine atelierele destinate copiilor – si Muzeul de Istorie Casa Altenberger – unde vor avea loc conferinte de medievistica.

Festivalul va incepe cu o parada – asa cum se cuvine unui festival medieval – care va incepe de la ora 21:30 pe data de 23 august si care va implica peste 300 de artisti care vor deschide astfel, oficial, festivalul.

Dupa deschidere, formatia de muzica medievala Obscurus Orbis din Letonia va urca pe scena pentru prima data la Sibiu, alte trupe cu specific medieval care vor canta pe durata festivalului fiind Nomen este Omen – Romania, Aeternum – Romania, Novosadski Karmeni Hor – Serbia, Drachenmond – Germania si Bordo Sarkany – Ungaria.

Programul celor trei zile de festival include muzica si dansuri medievale, teatru si desigur reconstituiri de lupte cavaleresti, precum si animatii stradale si spectacole pirotehnice in spiritul perioadei medievale pe care festivalul il re-aduce in prezent. Programul artistic va fi completat de catre Calfele Calatoare, artizani si breslasi din tara. Sibiul este singurul oras din Sud-Estul Europei in care s-a pastrat o Casa a Calfelor precum si singurul oras european unde an de an vin Calfe Calatoare din toata lumea, indiferent de forma lor de organizare.

In ciuda distractiei si a atmosferei medievale, festivalul are si o importanta componenta educativa. Pe durata acestuia, Turnul Sfatului va gazdui atelire de creatie pentru cei mici, iar conferintele de medievistica de la Muzeul de Istoria Casa Altenberger vor fi sustinute de catre profesorul universitar dr. Zeno Pinter.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.