Google construieste 100 de masini complet autonome

Google lucreaza de ceva vreme la tehnologii pentru a crea vehicule autonome, si desi viitorul in care vom lasa masinile sa ne conduca singure la birou sau la piata nu mai pare atat de se-fe pe cat era acum zece sau douazeci de ani, mai este mult de munca pe aceasta directie. Totusi Google au spus ca urmeaza sa construiasca primele prototipuri de masini autonome pentru teste.

Din moment ce aceste aproximativ 100 de masini sunt menite pentru teste, prototipurile nu vor avea elemente precum volan, pedale de acceleratie si frana. Acestea vor avea totusi doua locuri, cu centuri de siguranta, spatiu de depozitare in spate si un ecran pe care este aratata ruta. Practic tot ce se intampla este ca utilizatorul – caci nu mai este sofer – introduce adresa unei destinatii si masina apoi porneste spre acea destinatie.

Masina se va folosi de senzori pentru a se ghida, senzori suficient de puternici sa detecteze obiecte la distanta de doua terenuri de fotbal in orice directie.

Pentru ca tehnologia sa avanseze este nevoie de aceste prototipuri deoarece pana acum Google a lucrat cu masini deja existente pe piata care apoi au fost echipate cu technologia la care lucreaza. Totusi cand masinile sunt proiectate special pentru a lucra cu tehnologia, se asteapta ca functionarea lor sa fie imbunatatita.

Cele 100 de masini prototip vor fi utilizate pentru teste in regiuni inchise dar daca lucrurile merg bine se doreste derularea unui proeict pilot in California in urmatorii ani.

Prototipurile vor avea mai multe elemente de siguranta, pe langa centurile de siguranta, viteza acestora va fi limitata iar parbrizele vor fi fabricate din material plastic.

Gogole testeaza deja pe drumurile Statelor Unite masini autonome, dar acestea sunt versiuni modificate de modele Prius si Lexus, toate fiind echipate cu camere, senzori radar si laser.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.