
Castrul roman Jidova, sau Sidova, se gaseste in apropierea orasului Campulung, fiind inglobat in cartierul Pescareasca.
In perioada romana, castrul era parte dintr-o lnie de fortificatii compusa din 17 castre numita Limes Transalutanus, care se intindea din est de Olt, de la Flamanda pana in pasul Rucar-Bran. Castrele erau unite printr-un drum si aparate de un val continuu de pamant plasat in fata lor. Rolul acestei linii de aparare era de a bloca patrunderea barbarilor in pasul Rucar-Bran.
Ruinele sunt cunoscute cel putin din secolul al XVII-lea dar in decursul anilor, in campaniile arheologice desfasurate aici din 1962 pana in prezent, au fost gasite si dezvelite urmatoarele portiuni: latura sudica a zidului de incinta – care a fost reconstituita partial, turnurile incintei – un turn de curtina a fost reconstituit total si pus in circuitul turistic; constructiile din partea centrala, respectiv horreum – hambarul, cladirea ofiterilor, principia – comandamentul, praetorium – casa comandantului. In ultima vreme au fost cercetate si doua dintre baracile soldatilor.
Castrul este construit din piatra, are o forma dreptunghiulara cu o lungime de 132 de metri si o latime de 98,65 metri – ocupand o suprafata totala de 1,3 hectare, fiind inconjurat cu un zid de aparare prevazut cu creneluri de caramida; portile si laturile au turnuri dreptunghiulare si semicirculare la colturi. Fortificatia era inconjurata si de doua santuri sapate in forma literei ‘V’.
Inca din 1970, in incinta castrului se gaseste un mic muzeu de sit cu tematica Limes Transalutanus unde sunt expuse arme, cermica, unelte percum si piese de port si podoaba, majoritatea din ele fiind descoperite in sapaturile de la Jidova.
In ciuda faptului ca este unul dintre cele mai bine conservate castre romane din tara, acesta nu se numara printre cele mai cunoscute, dar speram ca acest articol va ajuta cu acest neajuns. In caz ca va decideti sa-l viziati, nu uitati sa utilizati serviciile noastre de inchirieri masini in Romania pentru a va duce unde aveti nevoie.