Luna mai a vazut cel mai puternic avans la inmatriculari noi din UE

Romania a inregistrat in luna mai cel mai puternic avans la capitolul inmatriculari de autoturisme noi din intreaga Uniune Europeana. Avansul este de 46,1% ceea ce se traduce intr-un numar de masini la 6.001. In acelasi timp, Dacia se situeaza printre primele marci de pe piata auto europeana.

Alte cresteri semnificative ale inmatricularilor au fost consemnate si in Grecia – 42,3% ajungand la 7.459 masini si Portugalia, cu 36,5% ajungand la 13.773 autoturisme, conform informatiilor de la Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile.

Totusi in aprilie, Romania s-a numarat printre putinele tari cu scadere a vanzarilor dar cu siguranta aceasta creste fulminanta pe luna mai se datoreaza programului Rabla. Daca cererire de tichete au fost inaintate in aprilie, pana s-au facut toate demersurile pentru finantari, se poate presupune ca o mare parte din participanti si-au achizitionat masinile in luna mai.

Per total, piata auto UE a crescut cu 4.5% la 1,09 milioane de masini in luna mai, Italia fiind sigura dintre marile piete in scadere. Toate celelalte piete mari au contribuit la expansiunea vanzarilor in cadrul Uniunii.

Cand privim putin in ansamblu, vanzarile de masini din Romania au crescut in primele cinci luni cu 18%, la 24.278 unitati, timp in care piata Uniunii Europene a urcat cu 6,9% la 5,43 milioane.

In acest timp marile piete europene au inregistrat si ele cresteri, 3% in Franta, 3.2% in Italia, 3,4% in Germania, 11,6% in Marea Britanie si 16,3% in Spania.

La capitolul marci, Dacia a vazut un avans al inmatricularilor de 25%, la 30.848 unitati, doar trei marci au avut crestere mai puternic de atat. Acestea fiind vanzarile Jeep, Mitsubishi si Lexus.

Vanzarile Renault – grupul care detine si Dacia – au crescut cu 16,2%, iar in perioada ianuarie-mai, inmatricularile Dacia au urcat cu 37%, la 155.053 de masini.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.