Mocanita si turismul in Maramures

mocanita

Poate nu multi oameni stiu acest lucru, dar una dintre cele mai importante atractii turistice ale judetului Maramures este trenul cu aburi Mocanita.

Trenul este utilizat pentru a parcurge un traseu de 55 de kilometri pe defileul Vaii Vaserului si este cautat atat de turisti autohtoni cat si de cei straini. Valea Vaserului este parte din Parcul Natural ‘Muntii Maramuresului’ si ofera niste panorame cu adevarat fascinante.

Aceasta linie de cale ferata este singura cale ferata forestiera care este inca in functiune in Muntii Carpati, si este utilizata pentru a transporta lemne in principal.

Trenul a fost construit dupa primul razboi mondial cu scopul de a transporta lemne, si existau inainte doua trasee, unul scurt pan ala Novat la care s-a renuntat, si cel pana la Paltin.

Conform reprezentantilor Cailor Ferate Forestiere din Viseu de Sus – CFF – care administreaza Mocanita, ruta se bucura de un numar mare si constant de clienti care au petrecut vacante scurte in nordul Romaniei.

Interesul turistilor romani pentru a calatori cu Mocanita este in crestere, acestia devenind din ce in ce mai interesati in a participa la evenimentele culturale organizate in statia terminus, Paltin, din defileul Vaii Vaserului.

Este interesant de mentionat ca in ciuda impedimentelor de ordin tehnic, in gara Paltinul s-au organizat concerte de muzica rock, clasica si populara in aer liber, care s-au bucurat de multa apreciere din aprtea celor veniti.

Succesul continuat al drumurilor cu Mocanita este interesant mai ales cand consideram anii de criza prin care trece intreaga economie.

O solicitare particulara sunt calatoriile in noptile cu luna plina pentru ca fotografii mai mult sau mai putin amatori sa poata obtine imagini inedite asupra defileului.

Turistii straini care sosesc pe Valea Vaserului provin in special din Ungaria, Germania, Coreea de Sud, SUA, Cehia, Slovacia si Polonia, o combinatie destul de interesanta de tari.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.