Vanzarile de autovehicule au crescut cu 3% in august pe piata autohtona

Conform datelor de la APIA – Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile – vanzarile de autovehicule a crescut cu aproape 3% in august, cand comparam cu luna august a lui 2012, aceasta este a doua luna consecutiva de crestere pe piata auto autohtona.

Din pacate aceasta crestere este mult prea mica pentru a influenta piata care este in scadere cu 80-90% din vanzari fata de nivelul din 2007.

Cand se iau primele opt luni ale lui 2013 in calcul, vanzarile de autoturisme au scazut cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand un nuumar de aproape 41.500 de unitati.

La inceputul anului, Ernest Popovici – presedintele APIA, estima o crestere de 5% a vanzarilor de masini, dar considerand realitatea prezenta, asociatia si-a revizuit prognoza.

Conform noii prognoze pentru restul anului, din cauza evolutiei observata pana acum, la care se adauga un program ‘Rabla’ sub asteptari, precum si accesul limitat la credite, la care se adauga si limitarea deductibiltiatii amortizarii, perspectiva pentru sfarsitul lui 2013 nu poate fi decat una negativa, sansele de redresare in ultimul trimestru fiind foarte mici.

Trebuie subliniat faptul ca piata autohtona este in continuare sustinuta de achizitiile realizate de catre companii, acestea reprezentand un procentaj masiv de 74% din vanzarile din primele opt luni.

Si in luna august lucrurile au stat cam la fel, vanzarile catre persoane juridice reprezentand 65% din total – in crestere fata de luna precedent cand ponderea acestora era la 53%. Daca nu ar fi fost programul Rabla care a intrat in efect cu adevarat in vara, acea proportie ar fi fost mult mai mare.

Cand aruncam un ochi asupra segmentarii claselor, dupa opt luni se poate spune ca doar clasa monovolum este pe plus, toate celelalte vazand scaderi in vanzari, cuprinse intre 6,7% si 37%.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.