Obiective turistice – Gradina Zmeilor

Tara noastra ascunde foarte multe obiective turistice necunoscute unui numar mare de locuitori, si un astfel de obiectiv este Gradina Zmeilor din judetul Salaj.

Gradina Zmeilor este o rezervatie naturala aflata la o distanta de 10 kilometri de orasul Jibou unde se poate observa un fenomen natural deosebit de spectaculos aflat pe teritoriul Muntelui Meses.

Gradina cuprinde un ansamblu neregulat de stanci cu forme bizare – turnuri, ace, ciuperci, abrupturi stancoase – dispuse la baza dealului ‘Dumbrava’. Unele dintre ele au inaltimi de peste 10-12 mentri si au fost formate de multiple procese naturale precum si din cauza componentei morfologice a dealului.

Vantul, schimbarile de temperatura, apa precum si procese gravitationale – prabusiri si surpari – au dus la formarea acestor stanci pe parcursul timpului, si acesta este un proces care continua si in prezent. Localnicii au dat niste nume foarte interesante stancilor, cum ar fi Zmeul si Zmeoaica, Mosu, Calugarii, Capitanul, Soldatii, Dorobantul, Degetul, Sfinxul, Soldatii.

Evident ca un astfel de loc a dat nastere si la la cel putin o legenda legata de formarea acestuia, si localnicii s-ar putea sa va spuna despre al doilea nume al rezervatiei, ‘Fata Catanii’. Legenda spune ca o fata s-a indragostit de o catana si a fost transformata in stana de piatra de blestemul mamei vitrege. Din pacate, stanca ce reprezenta ‘Fata Catanii’ nu mai exista, aceasta prabusindu-se in urma inundatiilor din 1973 – dupa cum spuneam, procesele naturale continua sa afecteze si sa altereze locul. Stanca arata ca o fata care avea un soldat langa ea si se spune ca parca avea un cos pe umar.

Un lucru care cu siguranta va va surprinde placut este numarul foarte mare de stanci uriase pe care le veti vedea de cum ajungeti la hotarul rezervatiei. Traseele marcate prin rezervatie va vor ocupa cel putin 3 ore de plimbari urcand si coborand pentru a le vedea pe toate. Stancile care au dat numele parcului, Zmeul si Zmeoaica sunt cele mai spectaculoase, iar de pe terasa de deasupra lor se poate vedea intregul ansamblu al stancilor.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.