Obiective turistice – Manastirea Moldovita

Manastirea Moldovita se gaseste in satul Vatra Movilitei din judetul Suceava si a fost construita in 1532 din dorinta voievodului Petru Rares. Manastirea face cinste atat zonei cat si manastirilor din Bucovina in general, cu toate ca materialele folosite la constructia ei nu sunt de aceeasi calitate ca in cazul Manastirii Voronet.

Manastirea Moldovita

Manastirea a fost construita langa ruinele unei manastiri mai vechi. Nu se stie cand aceasta constructie mai veche a aparut, dar este cunoscut faptul ca a existat deoarece Alexandru cel Bun face referinta la ea intr-unul din actele sale ca ‘cea nou zidita’. Se crede ca vechea manastire avea si rol de supraveghere al frontierei deoarece s-a descoperit o camasa de zale in apropiere.

Constructia Moldovitei a inceput in 1532, si pe parcurs ce ea este construita incepe sa capete aspectul  unei fortarete fiind imprejmuita de ziduri si turnuri de aparare. Candva in trecutul existentei acesteia au existat si locuinte in jurul ei, prezenta acestora fiind dovedita de fundatiile din apropiere pe care Episcopul Efren de Radauti va construi mai tarziu casa egumeneeasca pentru a pastra darurile bisericii si pentru a gazdui o scoala de copisti si miniaturisti.

Biserica este construita in stiluri gotic si bizantin, astfel mentinand linia data de catre manastirile din Moldova care a pornit cu manastirire lui Stefan cel Mare.

La cinci ani dupa constructie, biserica a fost pictata astfel devenind un document artistic al epocii, ilustratiile acesteia fiind unice in zona prin tendinta de umanizare a figurilor divine si prin umanizarea desenelor prin reprezentarea sentimentelor omenesti.

Totusi una dintre cele mai interesant fresce de pe cladire se gaseste la exterior langa pridvor si infatiseaza pe Fecioara Maria in Constantinopol salvand orasul de atacul persilor si al avarilor din 626.

Elemente arhitectonice de importanta

–          Aceasta manastire are un pridvor deschis care da maretie intregii constructii;

–          Boltile pridvorului sunt consturite in forma de cruce in stil moldovenesc;

–          Turla este circulara la interior dar octogonala la exterior;

–          Pardoseala este de piatra pe intreaga suprafata a bisericii.

Mai sunt evident inca multe alte lucruri de interes care nu trebuiesc ratate la aceasta constructie, dar va vom lasa sa le descoperiti singuri.

Puteti ajunge foarte usor la Manastirea Moldovita cu ajutorul serviciilor de inchirieri masini mergand pe E85 si E58.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.