Obiective turistice: Sfinxul din Bucegi

Nu era decat o chestiune de timp pana sa incepem sa vorbim si despre acele obiective turistice romanesti care ne sunt foarte cunoscute tuturor, astazi subiectul nostru fiind Sfinxul din Bucegi.

Sfinxul si-a primit titlul multumita asemanarii sale cu un cap uman care aduce foarte mult cu monumentul Sfinxului Egiptean, si este situat in Muntii Bucegi la o altitudine de 2.216 metri.

Acesta s-a format datorita eroziunii vantului si s-a format pe parcursul a multe secole; astazi Sfinxul din Bucegi masoara 8 metri inaltime si 12 metri latime.

Exista foarte multe zvonuri si cvasi-legende legate de Sfinxul din Bucegi, acestea variind de la conspiratii si interese financiare pana la idei conform carora locul este un focus energetic care a fost folosit odinioara de extraterestrii. Printre acestea se mai numara si ideea cum ca in zona s-ar gasi o mina de uranium parasita, precum si existenta unei pesteri in apropiere care ‘face’ lucruri ciudate.

Dincolo de aceste povestiri colorate, ceea ce este adevarat si exceptional in legatura cu acest obiectiv turistic al tarii este faptul ca alura de sfinx este usor vizibila din foarte multe puncte de vizionare, un al lucru important de stiut fiind acela ca zona este destul de usor accesibila.

Sfinxul a fost subiectul celei mai vechi fotografii facuta in tara noastra, datand din anul 1900. Considerand cat cantarea tehnologia fotografica de atunci, si faptul ca abia functiona chiar si in conditii ideale, faptul ca oamenii s-au chinuit sa fotografieze Sfinxul demonstreaza importanta acestuia pentru oameni pe parcursul timpului.

Acea fotografie purta numele de Babele din Caraiman, deoarece prima denumire oficiala ca Sfinxul din Bucegi a fost primita abia in 1935 intr-un articol dintr-o publicatie de profil numita Bulletin Alpin.

Am mentionat mai devreme ca Sfinxul este destul de usor accesibil, cel mai simplu se poate ajunge cu Telecabina Busteni-Babele, un traseu lung de 4350 metri, iar in apropiere Cabana Babele este cea mai cunoscuta cabana avand o capacitate de 108 locuri de cazare. De aici exista un drum de acces catre Sfinx care este usor de parcurs.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.