Proiect de act normativ va crea roviniete valabile pe 10 sau 90 de zile

Conform unor noi prevederi propuse printr-un proiect de act normativ menit sa modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului legata de aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuluri nationale, se vor introduce perioade noi de valabilitate a rovinietelor pentru autoturisme, de 10 si 90 de zile.

Aceste versiuni noi ale rovinietelor vor fi disponibile pe langa cele deja existente, al caror pret va ramane nemodificat. Totusi aceste noi roviniete vor stabili noi tarife, unele dintre ele mai mari decat cele deja existente pentru celelalte categorii de vehicule.

Proiectul va mentine perioadele de valabilitate ale actualelor roviniete – valabile 7 zile, 30 de zile sau 12 luni, la preturile de 3, 7 si respective 28 de euro – dar va introduce doua tarife noi – 4 euro pentru perioada de 10 zile si 13 euro pentru perioada de 90 de zile.

Noile tipuri de vinieta vor fi disponibile si vehiculelor de transport marfa de sub 3.5 tone, la tarife de 8 si respectiv 36 de euro.

Proiectul va actualiza si tarifele pentru celelalte categorii de vehicule, in unele cazuri acestea vor creste fata de costurile actuale, in altele vor scadea.

Pentru vehiculele de transport marfa de 3,5 – 7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 de locuri pe scaune, rovinieta pentru o zi va costa 11 euro – fata de 4 euro in prezent. Dar rovinietele cu valabiltiate de 7 sau 30 de zile vor costa proportional mai putin, 16 sau 32 de euro, fata de 20, respective 52 in prezent.  Tarifele mai mari pentru rovinieta valabila o zi vor fi platite si de catre soferii de vehicule de transport marfa de 7,5 – 12, de peste 12 tone pana la trei axe, precum si vehiculelor de transport persoane cu peste 23 de locuri.

Proiectul de ordonanta va si extinde modalitatile de achitare a tarifelor de utilizare a drumurilor, prin intermediul unor mijloace de plata si va elimina posibilitatea de exceptare a unor vehicule, fie ca sunt utilizate exclusiv in transportul public local de persoane sau in cazul unora dintre institutiile subordonate MAI.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.