Romania si Bulgaria pe ultimele locuri la numarul de masini noi inmatriculate

Inmatricularile de masini noi raportate la populatie pe 2013, plaseaza Romania pe penultimul loc din Uniunea Europeana, cu 2.9 masini la mia de locuitori. Potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile – ACEA – singura tara in care s-au inmatriculat mai putine masini raportat la numarul de locuitor este bulgaria, unde se gasesc 2,7 masini noi inmatriculate. Ca atare cele doua tari pot fi considerate si la acest capitol ‘cenusaresele Europei’.

La polul opus al clasamentului se gaseste Luxemburg unde 87 din 1000 de locuitori au achizitionat o masina noua in 2014, cu urmatoarele locuri fiind ocupate de Belgia, Austria, Germania si Marea Britanie.

Daca ne uitam in acelasi timp si la lista cu dimensiunile salariului minim in Uniunea Europeana, vom observa ca acesta se coreleaza cu numarul de masini noi inmatriculate. Spre exemplu, Luxemburg – care are jumatate de milion de locuitori – este statul cu cel mai mare salariu minim din UE – acesta fiind de aproape 1.900 de euro pe luna. La fel si Belgia – care este pe locul doi, cu 43 de masini noi inmatriculate si un salariu minim de peste 1.500 de euro.

Cand ne uitam la partea cealalta a clasamentului vedem ca Romania si Bulgaria sunt pe ultimele locuri si in ceea ce priveste salariul minim. Salariu minim este de sub 180 de euro pe luna, o suma care nu permite nici intretinerea si utilizarea unui autoturism, si face achizitia unei masini noi aproape imposibila. In Bulgaria salarium minim este si mai mic – de 158 de euro pe luna – dar in ciuda acestei cifre reduse, Bulgaria are un grad de motorizare de 350 de masini la mia de locuitori, in timp ce in Romania acel numar este de doar 250 de masini la mia de locuitori – pe ultimul loc din Europa.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.