Toyota a prezentat la CES 2014 un concept de masina electrica

Recent s-a terminat show-ul international de inovatii CES 2014 si desi in general acesta are expozanti care se axeaza mai mult pe gadget-uri si alte electrice si electrocasnice ale viitorului, anul acesta Toyota a ales acest eveniment pentru a-si lansa conceptul de masina electrica FCV, care isi propune sa functioneze pe o combinatie de hidrogen si aer.

Conceptul Toyota FCV este un sedan cu patru usi de dimensiuni medii, care nu are nici un fel de emisii toxice, in schimb, singurele ‘emisii’ pe care le are sunt simpli vapori de apa. Lucrul foarte interesant legat de acest concept nu este faptul ca este o masina electrica, ci ca este o masina electrica pe care nu trebuie sa o bagam in priza pentru a o alimenta. Combinand aerul si hidrogenul creeaza atat apa cat si electricitate, pe cea din urma masina utilizand-o pentru a se propulsa.

Hidrogenul reactioneaza cu oxigenul din aer si astfel se creaza apa si electricitate. Pentru multa vreme masinile cu hidrogen au fost considerate – si inca sunt considerate intr-o oarecare masura – a fi o tentativa nereusita de a gasi o alternativa combustibililor fosili.

In ultimii cativa ani, tehnologiile electrice pe baza de baterii care au dat nastere masinilor hibride sau plug-in par sa fi castigat in popularitate, dar si acestea se lovesc inca de probleme legate de costurile ridicate – ale bateriilor in principal – si al lipsei de infrastructura de reincarcare.

De probleme similare legate de pret se lovesc si tehnologiile legate de motoarele pe hidrogen, combustibilul acesta fiind mult mai periculos si infrastructura pentru el fiind practic inexistenta.

Constructorul japonez spune ca masina are o autonomie de 500 km dar evident masina nu poate fi lansata decat intr-o regiune unde exista statii de alimentare cu hidrogen, care sunt foarte rare daca nu traiti in Islanda.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.