Top castele de vizitat in Romania – Castelul Banloc

In lista noastra cu top castele de vizitat in Romania astazi ne vom opri pe la Castelul Banloc, un monument istoric din localitatea Banloc, judetul Timis, si singurul castel din acest top care este in paragina.

In trecut Castelul era al familiei Karatsonyi, castelul actual fiind construit pe niste temelii mai vechi in 1793 de catre contele Lazar Karatsonyi. Conform unor marturii ale timpului, localitatea Banloc ar fi fost sediul pasei de la Timisoara intre 1552-1716 si o constructie ar fi existat pe acelasi loc in acea perioada, lucru dovedit de faptul ca actualul castel a fost construit pe fundatie deja existenta.

Cladirea cat si parcul acesteia au fost decorate pe intreg parcursul secolului XIX si pana in primii ani ai secolului XX.

Lucrurile au inceput sa decada dupa Primul Razboi Mondial, ocupatia sarba a adus primele devastari si-apoi au urmat cinci decenii de jaf la scara mai mare din partea conducerii comuniste.

Ultimul conte Karatsonyi-Keglevich Imre, vinde in 1935 ce a ramas din domeniu – inclusiv castelul si parcul – fostei Reginei Elisabeta a Greciei – sora lui Carol al II-lea al Romaniei. Noua proprietara renoveaza intregul complex si castelul se bucura de o ultima perioada de glorie; dupa cum am mentionat mai devreme, viitorul nu va fi foarte placut pentru el.

Elementele decoratiunile castelului au fost o sursa de inspiratie pentru decorarea Palatului Elisabeta din Bucuresti. De exemplu, grifonul inaripat – care este parte din blazonul familiei Karatsonyi – se gaseste pe piesele de mobilier in stil Empire din castel si poate fi vazut si in decoratiunile palatului din Bucuresti in variate ipostaze. O parte din piesele de mobilier de renastere spaniola sunt pastrate la Muzeul de Arta din Timisoara, dupa unele din ele au fost realizate copii care acum exista in palatal de la Soseaua Kisseleff.

Situatia actuala a castelului este una destul de deplorabila si desi se pare ca exista niste dosare inregistrate pentru ca terenul din jurul acestuia sa fie revendicat de catre mostenitorii Casei Regale, se pare ca nimeni nu doreste cladirea in paragina.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.