
Ieri am vorbit despre afacerile marcii Dacia pe plan global, si cum acestea sunt pozitive, dar in urma cu cu ceva timp am discutat despre o potentiala concurenta care poate aparea intre diferitele fabrici detinute de Renault care pot influenta negativ afacerile uzinei de la Mioveni.
Se pare ca aceasta supozitie intra din ce in ce mai mult in sfera posibilului deoarece uzina Renault din Maroc poate acoperi o piata de patru ori mai mare decat uzina de la Mioveni, si cam au dreptate, acest lucru nefiind o lauda fara fundatie.
In aceasta luna va incepe productia modelului Sandero la uzina din Tanger – aici sunt deja produse modelele Dokker si Lodgy – si in ciuda faptului ca uzina de la Mioveni beneficiaza de un personal bine instruit si experimentat in constructia de automobile din noua generatie, avantajele Tangerului in concurs cu Mioveniul sunt greu de ignorat.
Marocul beneficiaza de o amplasare strategica in relatie cu piete foarte mari pentru autovehicule Dacia; din Tanger pana in Spania sunt mai putin de 15 kilometri si Spania este o piata de aproape 700.000 de masini anual. Comparat cu asta, Romania nu are in imediata vecinatate din UE nicio piata de mai mult de 100.000 de unitati.
Catre Franta – o piata de aproape 1.5 milioane de masini – se pot livra vehicule de la uzina din Tanger, in mai putin de doua zile, si pot ajunge pana la Haga, in Olanda, in acelasi timp in care de la Mioveni nu se poate acoperi decat jumatate din acea distanta.
Acest fapt se datoreaza infrastructurii subdezvoltate atat a autostrazilor cat si a cailor ferate din Romania, dar in acelasi timp pietele din jurul nostru sunt extrem de mici, Bulgaria nu ajunge nici la 20.000 de masini noi anual iar Ungaria a avut o piata de 53.000 de masini in 2012.
Inceperea constructiei modelului Sandero in Tanger inseamna ca acesta va putea fi exportat extrem de repede catre pietele vest-europene si astfel va impacta negativ vanzarile si productia uzinei de la Mioveni, ramane de vazut ce se va intampla pe viitor cu uzina Renault-Dacia de la Mioveni.