Top castele de vizitat in Romania – Castelul Huniazilor

Castelul Huniazilor este una dintre atractiile turistice majore ale judetului Hunedoara. Un monument cu adevarat remarcabil, castelul este o constructie impunatoare cu toate caracteristicile tipice unei cladiri cu titulatura de ‘castel’. Acesta are turnuri, turnulete, ferestre si balcoane, fiind construit in secolul XV, pe locul unei fortificatii mai vechi ce se gasea pe o stanca, un loc foarte usor de aparat pentru ca era inconjurata de apele paraului Zlasti.

Castelul a fost construit de catre nimeni altul decat Iancu de Hunedoara, dar in ziua de azi acesta este un muzeu care adaposteste numeroase vestigii ale istoriei regiunii si a castelului.

Castelul Huniazilor – Caracteristici

Turnul vechi de poarta – care a fost prima intrare in castel pentru mare parte din primele doua secole de existenta, a fost inchis prin constructia Turnului Alb, menit sa fortifice sistemul defensiv pe latura sud-estica a castelului.

Capela din incinta Castelului Huniazilor este construita intr-un stil amestecat de romanic si gotic tarziu, este considerat sa fie una dintre partile foarte reprezentative pentru secolul XV.

Tot intr-un stil gotic tarziu, construita pe la mijlocul secolului XV, este Sala Dietei, spatiu dedicat ceremoniilor.

Turnul Capistrano a fost initial folosit de catre Ioan de Capistrano – parintele Franciscan – de unde si numele acestuia, care era confesorul lui Ioan Corvin pana in a doua jumatate a secolului XV.

Intreaga Aripa Bethlen este alcatuita din dormitoare la parter, o sufrageria la etaj si o galerie anexata mult mai tarziu in secolul XIX, care a fost construita in stilul arhitecturii neogotic.

Terasa de artilerie este o constructie cu scop pur militar, dar in incinta Castelului Huniazilor se gaseste si Palatul Administrativ, care a fost construit pe trei nivele de locuire.

Iar in alta parte a acestuia se gaseste ansamblul numit NeBoisa – Nu te teme – fiind compus dintr-o galerie inalta sustinuta de pilastrii de piatra si un turn masiv, inaintat, cu patru nivele de aparare, care evidentiaza arta militara din regiune a timpului.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.