Top castele de vizitat in Romania – Castelul Peles

Castelul Peles este de departe unul dintre cele mai cunoscute castele din Romania, fiind unul dintre cele mai impozante monumente din Europa secolului XIX. Castelul a fost construit in timpul regelui Carol I al Romaniei (1866-1914) si in acelasi timp au mai fost constrite si castelul Pelisor, Corpul de Garda, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Corpul de Garda, Vila Sipot si Uzina Electrica – acesta fiind primul castel electrificat din Europa.

Castelul Peles

Castelul si-a dobandit forma actuala dupa amenajarile din 1900 cand a fost inaltat cu un etaj, acoperind o suprafata totala de 3200 mp. Are peste 30 de bai si 160 de camere care adapostesc o colectie foarte mare de tablouri si de arme in mod special. Peste 4000 de piese europene si orientale, cele mai pretioase dintre ele fiind armurile germane din secolele XVI-XVII, precum si o armura completa pentru cavaler dar si calul sau, unica in Romania.

Constructia are sapte terase decorate cu statui de piatra, precum si fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara.

Castelul Peles – Interior

Intre anii 1903-1906, castelului i-au fost amenajate salile de arme si sala de consilii. Sala Florentina – cunoscut ca Marele Salon – este decorat in stilul neorenasterii italiene, iar Sala de teatru in stilul lui Ludovic XIV – aceasta are 60 de locuri si loja regala.

Sala de muzica din Castelul Peles este mobilata cu darurile din partea maharajahului de Kapurtala, aceasta fiind utilizata adesea ca salon de serate muzicale de catre regina Elisabeta. In timp ce Sala Maura a fost proiectata de catre arhitectul Charles Lecompte du Nouy dupa influente hispano-maure.

Etajul 1 este locul unde se gaseste sufrageria si unde sunt expuse piese de argint valoroase precum si un mobilier rustic breton. Aici este si sala de Concerte, biblioteca regala care adaposteste carti vechi cu coperti de piele si gravate cu litere de aur – aici exista si o usa secreta in spatele unui raft cu carti prin care regele putea accesa alte incaperi.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.