Vanzarile de autovehicule din aprilie o gura de oxigen pentru piata auto

Luna aprilie a inregistrat cea mai mare crestere a vanzarilor de automobile, comparativ cu perioada similara a anului trecut de la inceputul crizei economice, o crestere de 28.5% ajungand la aproape 6.800 de unitati, conform informatiilor oferite de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile – APIA.

Aceasta crestere a consemnat a zece aluna de crestere consecutiva si este o situatie care nu s-a mai intalnit pe piata locala in ultimii cinci ani.

In urma acestei evolutii si analizand factorii care activeaza in piata pe termen scurt se poate prognoza ca la sfarsitul anului se va inregistra o crestere de 4-5% pe ansamblul pietei auto, aceasta crestere urmand sa fie ceva mai mare pe segmentul vehiculelor comerciale.

O crestere a pietei de 5% ar insemna ca volumul vanzarilor ar ajunge la peste 86.100 de autovehicule, in valoare de 1,3 miliarde de euro, o cifra apropiata de cea din 2012.

La inceputul anului, presedintelui APIA – Ernest Popovici – declara ca pentru 2014 sunt estimate valori similare cu cele atinse in 2013 si singura salvare ar fi demararea rapida a programului de casare si relaxarea conditiilor de creditare ar putea sustine revenirea pietei.

Ei bine, programul Rabla a demarat in luna aprilie – cu doua luni intarziere – totusi mai devreme decat in 2013, si pana la data de 19 mai o treime din cele 17.000 de tichete au fost utilizate la achizitia unei masini noi.

Cu toate acestea, inmatricularile de autoturisme noi au scazut in apilie cu aproape 6% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Conform informatiilor de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor – DRPCIV – la putin peste 4.900 de unitati, dupa ce in perioada decembrie-martie acest indicator a fost pozitiv.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.