Vine Mos Nicolae!

Vine Mos Nicolae!

Chiar daca unii dintre noi nu mai suntem de mult copii, inca ne incearca nostalgia – si chiar un sentiment de verva – cand ne gandim la seara de Mos Nicolae, cand copiii cuminti isi pun botinutele la geam asteptand ca mosul cel darnic sa le umple cu dulciuri. Daca si afara ar incepe sa ninga asa, ca prin farmec, situatia este foarte clara: Vine Mos Nicolae!

Dar cine este Mos Nicolae? De fapt, in calendarul ortodox, data de 6 decembrie este dedicata Sfantului Nicolae de Mira, care a trait in secolul IV pe teritoriul Turciei de azi. A fost episcop, dar inainte de toate s-a remarcat prin generozitatea lui, care a devenit subiect de legenda. Legenda si pentru ca marea parte a informatiilor pe care le avem despre Sfantul Nicolae provin din surse medievale, tarzii.

Dar ceea ce trebuie sa invatam din modelul de viata al Sfantului Nicolae este milostivenia si generozitatea. Facand un mic dar in aceasta zi speciala, incercam sa fim mai buni si sa aducem un zambet pe chipul celor de langa noi.

Mos Nicolae este personajul mitic din traditia romaneasca responsabil cu rasplatirea copiilor buni.

Acestia primesc de regula dulciuri. In tradiria mioritica, se spune ca micutii rai vor primi in loc de daruri “un bat cu funda”. Mos Nicolae are corespondenti in special in Europa centrala si de est. Mikulas aduce daruri micutilor maghiari, cehi si slovaci, iar Mikolaj ii viziteaza in noaptea de 5 decembrie pe micutii polonezi.

In Europa de Vest, Mos Craciun si Mos Nicolae se contopesc intr-un singur personaj care viziteaza in mod misterios casele copiilor in noaptea de Craciun. Surprinzator insa, Mos Craciun american este numit Saint Nick. Father Christmas ii viziteaza pe micii britanici, iar Papa Noel vine in Franta. Toti mosii au in comun mantia rosie si sacul plin cu daruri. Fie ca atat Mos Nicolae cat si Mos Craciun sa fie bogati si sa va aduca tot ce va doriti!

Share
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.