Se spune ca inteleptul isi face sanie vara si car iarna. Adaptand dictonul, putem spune ca inteleptul modern isi pregateste vacantele de peste an din iarna, sau chiar calatoreste in low season.
O destinatie turistica din tara noastra care este poate putin neapreciata este mai aproape de capitala decat am calatorit cu alte ocazii. Am auzit cu totii de focurile vii si de vulcanii noroiosi care sunt “branduri” locale, insa astazi va propunem sa descoperim in amanunt Buzau, orasul de chihlimbar.
Judetul Buzau (ca si orasul cu acelasi nume) este o zona fascinanta, “ciudata”, magica din multe puncte de vedere, camin pentru multe curiozitati. Chihlimbarul este un aspect mai putin cunoscut; cu toate acestea, in Comuna Colti, in Carpatii de Curbura, se gaseste aceasta rezervatie naturala paleontologica protejata in care se gaseste cea mai bogata arie ambrifera din zona.
Chihlimbarul este de fapt rasina de copac fosilizata, foarte dura, transformata in piatra pretioasa. Translucida sau opaca, ambra este foarte indragita in ornarea bijuteriilor.
In Buzau, conform documentelor, in anul 1578, in vremea lui Mihnea Voda, chihlimbarul era deja descoperit in zona. In acest an, domnul tarii a donat Bisericii din Alunis o usa incrustata cu frumoase pepite de ambra. O abordare mai degraba stiintifica este oferita de contele rus Drmidov in anul 1837, el consemnand prezenta chihlimbarului in munti. Exploatarea propriu-zisa a inceput abia la sfarsitul secolului al XIX-lea, pentru a se incheia in anii 1980.
In Buzau, la Colti, puteti vizita micul Muzeu al Chihlimbarului. Aici, puteti invata mai multe despre istoria acestei misterioase pietre pretioase, care se gaseste in 160 de culori si varietati numai in zona Buzaului. Tot de aici puteti cumpara chihlimbar turnat in diverse forme frumoase, iar preturile sunt foarte accesibile.
Daca si voi credeti ca merita sa faceti o calatorie la Buzau, inchiriati o masina online!