Bilant dezamagitor pentru 2014, doar 53 kilometri de autostrada

Cum ne apropiem de finele anului curent, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a facut publice rezultatele muncii lor… asidue din ultimul timp. Bilant dezamagitor pentru 2014, doar 53 kilometri de autostrada vor fi finalizati pana la sfarsitul lunii decembrie. 53,5 km, ca sa fim cu adevarat precisi. Cifra reprezinta mai putin de jumatate din numarul de kilometri de autostrada din anul 2013.

Anul trecut, cei 116 km de autostrada au fost alocati tronsoanelor Orastie-Sibiu, Simeria-Orastie si Lugoj-Deva. Totusi, si fondurile alocate in anul precedent au fost mult mai importante prin comparatie cu anul acesta. In total, 3,8 miliarde de lei plus TVA a fost investitia CNADNR. Pe de alta parte, anul acesta, desi mult mai neproductiv, a costat si mult mai putin: in primele 9 luni ale anului 2014, CNADNR a platit catre companiile implicate in constructia de autostrada doar 767,1 milioane de lei.

Cati kilometri de autostrada avem in prezent? Raspunsul este: 646 km. Anul acesta s-a lucrat la autostrada Nadlac – Arad, Timisoara – Lugoj si Orastie – Sibiu (lotul al treilea al careia se asteapta a fi terminat pana la finele anului 2014).

Pentru anul viitor, CNADNR au planuri… realiste. Pana acum, 17 km noi de sosea de mare viteza au fost planificati. Acestia includ primul tronson din autostrada Bucuresti – Ploiesti si autostrada Nadlac – Arad. Se desfasoara in prezent formalitati pentru organizarea de licitatii publice pentru executia si proiectarea tronsoanelor Targu Mures – Ungheni, Ungheni – Ogra, Ogra – Campia Turzii si Suplacu de Barcau – Bors.

Romania inca mai are de asteptat pentru a se apropia macar de standardele de infrastructura rutiera a tarilor vest europene ca Germania, Spania, Franta sau Italia, sau macar de soselele si autostrazile din tari “mai modeste”, ca Polonia sau Ungaria. Atunci, condusul unei masini va fi o placere si mai mare decat este acum.

Autostrazile noi ale anului 2015

Autostrazile noi ale anului 2015

Share
This entry was posted in Blog, Inchirieri masini, Rent a car Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink.